Kezelés vállburzitással

Által | 2022. október 3., hétfő

Navigáció

 • Vállsérültek, vállműtöttek gyógytornája - rögzítésben
 • Mi történik a vállsebészeti vizsgálat során?
 • Váll – nyáktömlő-gyulladás
 • 5 egyszerű gyakorlat vállfájdalom ellen
 • Vállsérültek, vállműtöttek gyógytornája - rögzítésben

  Könyök hajlítva, felkar megtámaszkodik az ágyon. Forgassuk ki be az alkarunkat az alkar tengelye mentén. Mozgassuk a csuklónkat, előre hátra, körözzünk vele. Végezzük ökölbe szorított kézzel és nyújtott ujjakkal. Háton fekvő helyzetben mozgassuk át a gerincünket. Talpra húzott lábak mellett, leszorítjuk a derekat és lazítunk. Végezzünk derékemelést, úgynevezett hídgyakorlatot.

  Törzscsavarás jobbra és balra. Biciklizzünk egyik, majd másik lábbal. Térdünk nyújtásával lendítsük a jobb, majd a bal lábat a plafon felé. Az ép oldal mozgatása minden irányba szabad, végezzünk vele bátran nyújtózásokat, körzéseket, akár fekve, ülve vagy állva.

  Szobakerékpározni, nagyokat sétálni, esetleg kocogni, futópadozni is szabad, ne felejtsük: a lábaink épek! Fontos tehát, hogy kismértékű fájdalom esetén is rendszeresen mozgassuk át a vállízületet, hogy mozgásterjedelmét megőrizzük. Milyen egyszerű gyakorlatokkal enyhíthetünk a váll fájdalmán?

  Néhány egyszerű gyakorlat segítségével kimozgathatjuk a vállízületet, nyújthatjuk izmait, visszaállítva ezzel a váll mozgástartományát. Az alábbiakban bemutatunk 5 gyakorlatot, melyek nagyjából összesen 5 percet igényelnek, és nagyban hozzájárulhatnak a vállfájdalom enyhítéséhez is.

  Ehhez a felkart először vízszintes helyzetben oldalra kinyújtjuk, majd könyököt 90 fokban behajlítva az alkart felemeljük. Az alkart felfektetjük magunk mellett az ajtófélfára. Támadó állást veszünk fel, majd a törzs mozdítása nélkül előre dőlünk B. Ügyeljünk arra, hogy a két váll párhuzamos maradjon, ne engedjük az ellentétes vállat előre dőlni.

  Ezt a pozíciót tartsuk 15 másodpercig. Ezután a felkart 90 fok fölé emeljük, és így támasztjuk ki alkarunkat, majd előre dőlve ismét 15 másodpercig nyújtjuk C. Végül 90 fok alá visszük a kart és így is megismételjük a gyakorlatot A. A másik kart is ugyanígy mindhárom pozícióban megnyújtjuk. Ehhez csípőszéles terpeszbe állunk, hátunkat kiegyenesítjük, két kezünket a hátunk mögött összekulcsoljuk, a vállakat pedig lefelé toljuk. A két kart hátunk mögött megemeljük, ügyelve rá, hogy közben ne dőljünk előre és ne emeljük fel vállainkat se.

  Ezt a pozíciót is 15 másodpercig kitartjuk, majd karunkat lassan leengedjük és ellazítjuk. Ehhez az egyik kart felemeljük a fejünk mellé, majd behajlítjuk úgy, hogy a kézfejet a két lapocka közé helyezzük. Másik kezünkkel fejünk fölött átnyúlva megfogjuk a behajlított kéz könyökét és elkezdjük hátra és magunk felé húzni azt. A gyakorlatot mindkét karral elvégezzük, másodpercig kitartva, majd ellazítjuk a karokat. Ellentétes karunkkal alulról, könyök felett megfogjuk és húzzuk ellentétes irányba magunk előtt.

  Itt a váll hátsó részét és a hátunkat érezzük majd, hogy nyúlik. Figyeljünk rá, hogy vállainkat ne emeljük meg a gyakorlat közben.

  Háton fekvő helyzetben a rögzítés jellege miatt a sérült karunk nem tud az ágy síkjába kerülni, alátámasztást igényel. Lapockát támasszuk alá oly módon például egy összehajtott törülközővel, takaróval , hogy a sérült kar is nyugalomba kerüljön.

  Hirdetés 1. Első gyakorlat a kiinduló fekvő helyzetből történik. Beleszorítjuk a vállat az ágyba, majd lazítjuk. Fejünket forgassuk jobbra és balra, az ágyon csúszatva. Közelítsük a jobb fülünket a jobb vállhoz majd vissza.

  Megemeljük az állunkat a plafon felé, majd behúzzuk tokát képzünk. Álljon az érintett vállal az ajtó felé; fogja ebbe a kezébe a gumi mindkét végét, hajlítsa be a karját 90 fokos szögben, és lassan húzza át a kezét a törzse előtt, amíg meg nem érinti a másik könyökét. Tartsa így, amíg háromig számol, és eressze vissza! Ismételje meg tízszer! Tanácsok: ezt a gyakorlatot mindkét oldalon érdemes elvégezni, akkor is, ha a másik váll nem fáj. Ha fájdalom lép fel, hosszabbítsa meg a kötelet, így kevésbé fogja megfeszíteni az ízületet.

  Ahogy a válla erősödik, rövidítse meg a gumit, és iktasson be további tíz ismétlést! A kar erősítése: ezt a gyakorlatot kezdetben ,5 kg-os kézi súlyzóval végezze! Feküdjön a jobb oldalára úgy, hogy a jobb karja a feje alatt legyen, a bal karját pedig hajlítsa be 90 fokos szögben, és a kezét tegye a talajra! Középpontban a gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápia: ultrahang kezelés, lökéshullám terápia, lézerkezelés, stb.

  Rugalmas fizetési módok érhetőek el: a készpénzen kívül bankkártyával, EP kártyával is tud fizetni. Mi történik a vállsebészeti vizsgálat során? Kórelőzmény áttekintése: a korábbi mozgásszervi panaszok és betegségek feltérképezése. Funkcionális vizsgálat: a váll funkcionális vizsgálata ennek részeként passzív és aktív mozgásterjedelem, izomerő tesztek, speciális betegség-specifikus funkcionális tesztek, differenciál-diagnosztikai szempontból felmerülő egyéb ízületek, pathológiás folyamatok vizsgálata pl.

  Képalkotó vizsgálatok értékelése: A képalkotó diagnosztika és labor más intézményben történik! Amennyiben már rendelkezésre áll, az első vizsgálat során áttekintjük. Amennyiben nem vagy nem a megfelelő képalkotó vizsgálat, esetleg nem jó minőségben áll rendelkezésre, javaslatot teszünk a szükséges képalkotó vizsgálatra, és a beteggel megbeszéljük annak kivitelezését pl. Utóbbi esetben a képalkotó vizsgálat értékelése a kontroll vizsgálat során történik.

  Mi történik a vállsebészeti vizsgálat során?

  Valahányszor az állapot bekövetkezik, ez azt jelenti, hogy a bursa felhalmozza a felesleges folyadékot, és így azt mondhatjuk, hogy gyulladással és annak merevítésével, azaz vállburzitással van dolgunk. Noha vállburzitással váll mozgatása fájdalmas lehet, nagyon fontos, hogy ne hagyja tartósan tétlenül az ízületet, kezelés attól a váll mozgástartománya beszűkül. A masszázs segít enyhíteni az ízületi feszültséget. Kezelés Az orvos megröntgenezteti a vállat esetleg arthrogrammot is készített. Tartsa így, amíg háromig számol, és eressze vissza! Ugyanakkor a váll bursitis előfordulhat az ízület ismétlődő és túlzott megterhelése, súrlódása vagy meghajlítása következtében, és gyakran impotációs szindrómával vagy íngyulladással jár a rotátor mandzsetta inakban. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb

  Váll – nyáktömlő-gyulladás

  Ilyen ütések gyakran előfordulnak a vállra esés vagy különböző sportok gyakorlása során, amelyek kemény érintkezést jelentenek az ellenféllel vagy a játékfelülettel rögbi, judo, birkózás, kézilabda, futball. Duzzadva a bursa térfogata növekedni kezd, ami fájdalmat okoz és végül korlátozza a váll mozgását.

  Általában a fájdalom tünete egyre elviselhetetlenebbé válhat, amikor felemeli a kezét különböző műveletek végrehajtására pl. Amikor valamit polcra akar helyezni. A váll bursitis tünetei a következők lehetnek: melegedés láz és bőrpír a váll mozgásának részleges korlátozása Diagnosztikai Miután bejelentette orvosának a tüneteit és kórtörténetét, megkezdi a vállának vizsgálatát a diagnózis érdekében.

  Ortopéd orvosa javasolhatja, hogy végezzen röntgenfelvételt, hogy megnézze, vannak-e idegen testek az ízületben vagy egyéb kapcsolódó sérülések. Különösen, ha a múltban vállburzsit diagnosztizáltak, orvosa megpróbálja megbizonyosodni arról, hogy az ízületben nincsenek csontcsőrök. Továbbá, ha a burzitisz lehetséges vállfertőzést jelez ritka eset , az orvos kis mennyiségű folyadékot kivon és elküldi a laboratóriumba elemzés céljából. Ha nem kezelik, az akut vállburzsitum idővel krónikussá válhat.

  Ez azt jelenti, hogy a betegség hatással lesz az ízület szomszédos struktúráira, és végül súlyos szövődményeket, például íngyulladást okoz. Kezelés A vállburszgyulladás kezelése két kategóriába sorolható, az alábbiak szerint: nem műtéti kezelés és műtéti kezelés.

  A váll bursitis nem sebészeti módszerekkel történő kezelését gyakran előnyben részesítik a műtéti kezelés rovására, mert a gyógyulás esélye nagy és műtét nélkül igénybe venni. Általában szeptikus bursitis esetén az antibiotikum kezelés és a coticosteroid infiltrációk a leggyakrabban alkalmazott módszerek az érintett váll gyógyítására. Egyes esetekben azonban nem felelnek meg az elvárásoknak, ezért adjuváns módszereket, például vérlemezkékkel dúsított plazma infiltrációkat alkalmaznak.

  Az artroszkópos műtéti kezelés a konzervatív kezelés alternatívája, amelyet akkor jeleznek, ha az antibiotikumok vagy az infiltrációk nem adják meg a várt eredményt a váll helyreállításában. Ha a kezelést és a gyógyulást nem hajtják végre teljesen, és nem adják fel a múlt káros tevékenységeit, akkor a váll bursitis kiújulhat, és az ínszalagok és az inak meggyengülnek, illetve végül megrepednek.

  Ha a diagnózis után az ortopéd orvos megállapítja, hogy van egy bursitis a vállában, amely egy bizonyos baktériummal fertőzött szeptikus bursitis , akkor antibiotikumokkal történő kezelést ír elő. A kezelés magában foglal egy specifikus antibiotikum beadását, hogy hatékonyan leküzdje a bursát érintő baktérium pl. Staphylococcus, candida fertőzését. Ha a vállat érintő burzitist nem fertőzés okozza, az ortopéd más intézkedéseket javasol, amelyek magukban foglalják az ízületek védelmét és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek beadását.

  Ezeket a beszivárgásokat a váll krónikus burzitiszében alkalmazzák, nem reagál a konzervatív kezelésekre, és az érintett inak proximálisán hajtják végre, a kezelés injekcióból áll, napos időközönként. PRP behatolások A vérlemezkékkel dúsított plazma PRP infiltrációk egy másik nagyon hatékony kezelés a váll burzitisznél, jelentősen csökkentve a gyógyulási időt. Az eljárás abból áll, hogy kis mennyiségű vért gyűjtenek a páciensből, kiválasztják a plazmát és bursitissel visszavezetik a vállba.

  Sebészeti kezelés A műtéti kezelés magában foglalja a gyulladt bursa artroszkópos kivágását, ha a többi kezelés nem volt eredményes, a gyulladás tartós és a beteget funkcionális impotencia érinti. Ha a váll burzitiszét fertőzés okozta, és nem reagál az antibiotikus kezelésre vagy a folyadék szúrására, akkor a bursa eltávolítása artroszkópos műtéti kezeléssel a legmegfelelőbb eljárás. Ez a fajta kezelés nem fájdalmas, és lehetővé teszi a váll gyors helyreállítását.

  Az ösztöndíj megszüntetése után a váll természetesen elkezd új ösztöndíjat kidolgozni, amely néhány hónap múlva normálissá válik. Ezek az úgynevezett degeneratív vállfájdalmak jobbára a túlterheléstől vagy az egyoldalú használat miatt alakulnak ki. A fájdalom hatására önkénytelenül is olyan tartást veszünk fel, melyben kevésbé fáj a váll, általában kissé előre, felfelé húzzuk.

  Ha ezt a testhelyzetet sokáig tartjuk fenn, kialakul egy ördögi kör: a váll fáj, ezért minimálisan mozgatjuk, ami miatt beszűkül a mozgásterjedelem, melyből kimozdítva ismét fájdalom jelentkezik. Ennek eredményeként olyan mértékű mozgásbeszűkülés is kialakulhat, mely mindennapi életünket is megnehezíti, ugyanis a hétköznapi mozdulatok, mint a ruha felvétele, vagy egy tárgy leemelése a polcról is lehetetlen feladattá válik.

  Ezt az állapotot befagyott váll szindrómának nevezzük. Fontos tehát, hogy kismértékű fájdalom esetén is rendszeresen mozgassuk át a vállízületet, hogy mozgásterjedelmét megőrizzük. Milyen egyszerű gyakorlatokkal enyhíthetünk a váll fájdalmán? Néhány egyszerű gyakorlat segítségével kimozgathatjuk a vállízületet, nyújthatjuk izmait, visszaállítva ezzel a váll mozgástartományát.

  Az alábbiakban bemutatunk 5 gyakorlatot, melyek nagyjából összesen 5 percet igényelnek, és nagyban hozzájárulhatnak a vállfájdalom enyhítéséhez is. Ehhez a felkart először vízszintes helyzetben oldalra kinyújtjuk, majd könyököt 90 fokban behajlítva az alkart felemeljük. Az alkart felfektetjük magunk mellett az ajtófélfára.

  Támadó állást veszünk fel, majd a törzs mozdítása nélkül előre dőlünk B. Ügyeljünk arra, hogy a két váll párhuzamos maradjon, ne engedjük az ellentétes vállat előre dőlni. Ezt a pozíciót tartsuk 15 másodpercig. Ezután a felkart 90 fok fölé emeljük, és így támasztjuk ki alkarunkat, majd előre dőlve ismét 15 másodpercig nyújtjuk C.

  Végül 90 fok alá visszük a kart és így is megismételjük a gyakorlatot A. A másik kart is ugyanígy mindhárom pozícióban megnyújtjuk. Ehhez csípőszéles terpeszbe állunk, hátunkat kiegyenesítjük, két kezünket a hátunk mögött összekulcsoljuk, a vállakat pedig lefelé toljuk.

  A két kart hátunk mögött megemeljük, ügyelve rá, hogy közben ne dőljünk előre és ne emeljük fel vállainkat se. Ezt a pozíciót is 15 másodpercig kitartjuk, majd karunkat lassan leengedjük és ellazítjuk. Ehhez az egyik kart felemeljük a fejünk mellé, majd behajlítjuk úgy, hogy a kézfejet a két lapocka közé helyezzük.

  5 egyszerű gyakorlat vállfájdalom ellen

  Végül 90 fok alá visszük a kart és így is megismételjük a gyakorlatot A. A másik kart is ugyanígy mindhárom pozícióban megnyújtjuk. Ehhez csípőszéles terpeszbe állunk, hátunkat kiegyenesítjük, két kezünket a hátunk mögött összekulcsoljuk, a vállakat pedig lefelé toljuk.

  A két kart hátunk mögött megemeljük, ügyelve rá, hogy közben ne dőljünk előre és ne emeljük fel vállainkat se. Ezt a pozíciót is 15 másodpercig kitartjuk, majd karunkat lassan leengedjük és ellazítjuk. Ehhez az egyik kart felemeljük a fejünk mellé, majd behajlítjuk úgy, hogy a kézfejet a két lapocka közé helyezzük. Másik kezünkkel fejünk fölött átnyúlva megfogjuk a behajlított kéz könyökét és elkezdjük hátra és magunk felé húzni azt.

  A gyakorlatot mindkét karral elvégezzük, másodpercig kitartva, majd ellazítjuk a karokat. Ellentétes karunkkal alulról, könyök felett megfogjuk és húzzuk ellentétes irányba magunk előtt. Itt a váll hátsó részét és a hátunkat érezzük majd, hogy nyúlik. Figyeljünk rá, hogy vállainkat ne emeljük meg a gyakorlat közben. Ezt a gyakorlatot is 15 másodpercig kitartjuk, majd ellazítjuk mindkét kart és elvégezzük a másik karral is ugyanígy.

  Ennek az 5 egyszerű gyakorlatnak a rendszeres elvégzésével megőrizhetjük és növelhetjük is vállunk mozgásterjedelmét, megelőzve ezzel egy esetleges vállműtétet is. Ha a panaszok nem enyhülnek rendszeres átmozgatás hatására sem, mindenképp javasolt váll specialista ortopéd szakorvos felkeresése. A műtét után nagy a valószínűsége a végtag funkcionalitásának teljes helyreállítására.

  Burzitisz - a betegség okai, tünetei és kezelése - Köszvény A bursitis gyógyítása: a hatékony kezelések áttekintése - Sérülés Egy szó Verywellből Az íngyulladás bármely ínben előfordulhat, de általában a testünkben szétszórt inak százai közül egy kicsi.

  De ha bursectomia szükséges - a szinoviális táska teljes eltávolítása, a posztoperatív időszaknak számos hátránya van: A seb sokáig gyógyul. Fennáll a posztoperatív kontraktúra kialakulásának kockázata - az ízület deformitása és immobilizációja. Lehetséges az egész ízület fertőzése. Gyulladásos reakcióra való hajlam és az azt követő supuration.

  A burzektómiát szélsőséges esetekben alkalmazzák, gyakran elegendő egy lyukasztás, amelyben folyadékot szivattyúznak ki, és antibiotikumokat injektálnak a bursaüregbe. A műtét ellenjavallatai: a beteg elutasítása a saját akaratától, krónikus patológia az exacerbáció és a dekompenzáció stádiumában: diabetes mellitus, artériás hipertónia, rossz véralvadás.

  A fertőző betegségek akut lefolyása esetén a műtét ideiglenesen megszakítható a kezelés vállburzitással gyógyulásához szükséges időtartamra. A krónikus bursitis műtéti metszésének jellemzői Az ízületi kapszula kivágása helyi a bokaízület ízületi gyulladásának hatékony kezelése általános érzéstelenítésben történik.

  A bemetszést tapasztalt ortopéd sebész végzi, aki a két módszer egyikét alkalmazhatja a bursectomia elvégzésére: Nyílt burzektómiával a sebész hozzáférést kap az érintett területhez azáltal, hogy az egész ízületben felboncolja a bőrt. A metszés lehetővé teszi a periartikuláris bursa izolálását, amely kivágódik, majd a műtéti kezelés vállburzitással varrják.

  Az immobilizáló eszközök eltávolítása után fontos fokozatosan kifejleszteni egy lábat, egy karot, amelyhez fizioterápiás gyakorlatokat írnak elő. Az endoszkópos berendezések jelenléte lehetővé teszi a bőr kinyílásának elkerülését, az ízületi kapszula elérését több oldalról történő kis szúrások révén. Az artroszkópos bursectomia mikro-videokamerák és műtéti műszerek bevezetésével jár.

  A művelet körülbelül percet vesz igénybe, a manipuláció befejezése után a bemetszéseket aszeptikus kötésekkel zárják le. A subacromialis bursitis kezelését dr A nyitott bursectomia rehabilitációs ideje több mint egy hét, figyelembe véve a lehetséges szövődményeket.

  Az artroszkópos bursectomia sokkal kevesebb gyógyulási időt igényel - körülbelül napot. A kezelés áttekintése Az orvosok először konzervatív módszerekkel próbálják meg gyógyítani a bursitist. Ezek tartalmazzák: A gyógyszeres terápia lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a betegségtől a test belső küzdelme révén.

  A gyógyszereket a kezelőorvos írja fel, a tablettákkal történő kezelés magában foglalja az antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, érzéstelenítő hatású gyógyszerek kezelés vállburzitással.

  A masszázs segít enyhíteni az ízületi feszültséget. Dimexid alapú kompresszorok, amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek. Helyi kezelés kenőcsökkel.

  Mi a bursitis? Egyes esetekben azonban nem felelnek meg az elvárásoknak, ezért adjuváns módszereket, például vérlemezkékkel dúsított plazma infiltrációkat alkalmaznak. Az artroszkópos műtéti kezelés a konzervatív kezelés alternatívája, amelyet akkor jeleznek, ha az antibiotikumok vagy az infiltrációk nem adják meg a várt eredményt a váll helyreállításában.

  Ha a kezelést és a gyógyulást nem hajtják végre teljesen, és nem adják fel a múlt káros tevékenységeit, akkor a váll bursitis kiújulhat, és az ínszalagok és az inak meggyengülnek, illetve végül megrepednek. Ha a diagnózis után az ortopéd orvos megállapítja, hogy van egy bursitis a vállában, amely egy bizonyos baktériummal fertőzött szeptikus bursitis , akkor antibiotikumokkal történő kezelést ír elő. A kezelés magában foglal egy specifikus antibiotikum beadását, hogy hatékonyan leküzdje a bursát érintő baktérium pl.

  Staphylococcus, candida fertőzését. Ha a vállat érintő burzitist nem fertőzés okozza, az ortopéd más intézkedéseket javasol, amelyek magukban foglalják az ízületek védelmét és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek beadását.

  Ezeket a beszivárgásokat a váll krónikus burzitiszében alkalmazzák, nem reagál a konzervatív kezelésekre, és az érintett inak proximálisán hajtják végre, a kezelés injekcióból áll, napos időközönként. PRP behatolások A vérlemezkékkel dúsított plazma PRP infiltrációk egy másik nagyon hatékony kezelés a váll burzitisznél, jelentősen csökkentve a gyógyulási időt. Az eljárás abból áll, hogy kis mennyiségű vért gyűjtenek a páciensből, kiválasztják a plazmát és bursitissel visszavezetik a vállba.

  Sebészeti kezelés A műtéti kezelés magában foglalja a gyulladt bursa artroszkópos kivágását, ha a többi kezelés nem volt eredményes, a gyulladás tartós és a beteget funkcionális impotencia érinti. Ha a váll burzitiszét fertőzés okozta, és nem reagál az antibiotikus kezelésre vagy a folyadék szúrására, akkor a bursa eltávolítása artroszkópos műtéti kezeléssel a legmegfelelőbb eljárás. Ez a fajta kezelés nem fájdalmas, és lehetővé teszi a váll gyors helyreállítását.

  Az ösztöndíj megszüntetése után a váll természetesen elkezd új ösztöndíjat kidolgozni, amely néhány hónap múlva normálissá válik. Ha a váll burzitist nem fertőzés okozta, a műtéti kezelést továbbra is csak akkor jelzik, ha más nem műtéti kezelésnek nincs hatása. És ebben az esetben a beavatkozás artroszkópos, minimálisan invazív, fájdalommentes, a szalagokat, izmokat vagy ízületi struktúrákat nem befolyásolja. A beteg a műtéti kezelés befejezése után azonnal hazamehet. Gyógyulás műtét után A műtéti kezelés elvégzése után az ortopéd mozgásképtelenné teszi a vállát a bőr védelme és a gyógyulás megkönnyítése érdekében.

  Az artroszkópos műtéti kezelés a konzervatív kezelés alternatívája, amelyet akkor jeleznek, ha az antibiotikumok vagy az infiltrációk nem adják meg a várt eredményt a váll helyreállításában. Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. A kezelés rendszerint magában foglalja a testrész pihentetését, hogy további súrlódás ne irritálja a nyáktömlőt. Ritkán a váll bursitis olyan fertőzés vagy betegség következtében fordul elő, mint a köszvény vagy a rheumatoid arthritis. Az emberi testben több mint ízületi kapszula található, mindegyik gyulladásos folyamatnak vethető alá.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *