Terhesség derékfájdalom

Által | 2022. szeptember 24., szombat

Navigáció

 • Derékfájás terhesség esetén
 • Mi enyhítheti a derékfájást?
 • Mire figyeljünk?
 • Derékfájdalom a terhesség alatt és után
 • Derékfájás terhesség esetén

  A gyógynövényes kenőcsök is enyhíthetik a fájdalmat Mire figyeljünk? Helyi hatású krémeknél mindig nagyon fontos, hogy miután bekentük a fájó testrészt, alaposan mossunk kezet, hogy ne a kezünkön szívódjanak fel a hatóanyagok. Allergiás reakció kivédése végett érdemes először kisebb bőrfelületen kipróbálni, csak akkor kenjük nagyobb felületre, ha nem jelentkezik semmilyen bőrreakció, mint például kiütés vagy pirosodás. Mikor forduljunk orvoshoz?

  Ha egy hetes otthoni kezelés sem elegendő a fájdalom megszűnéséhez, forduljunk szakemberhez lehetőleg reumatológushoz , hiszen lehet, hogy a probléma komolyabb, mint hittük. Ezen kívül múló fájdalomnál nagyobb gondra utal, ha a fájdalom kisugárzik a lábakba, zsibbadást, esetleg érzéskiesést vagy gyengeséget, illetve vizelettartási nehézségeket okoz, hasi fájdalommal vagy lázzal jár.

  Ezekben az esetekben komolyabb probléma például daganat, sérv , autoimmun betegség lehet a derékfájás oka, és a mihamarabb kezelés nagyban hozzájárulhat a teljes gyógyuláshoz. Hosszú ideig ne álljon egy helyben, legalábbis egyik lábát tegye dobozra vagy zsámolyra, az ülőalkalmatosság kényelmes legyen és tartsa a hátát!

  Aludjon az oldalán hajlított térddel, tegyen párnát a hasa alá! Emelésnél guggoljon le, és térdből emeljen, ne pedig hátból. Ne emeljen nehezet! Alacsony talpú, de ne lapos cipőt válasszon!

  Attól függően, hogy a hideg vagy a meleg hoz enyhítést, azzal borogassa hátát, vagy dörzsölje! Vegyen igénybe masszázst!

  Terhesség derékfájdalom

  Mivel a derékfájdalom egy tűnet, ezért jelenléte több problémára is utalhat, így különböző eredetű okai lehetnek. Csontritkulásos betegek gyógytornája Konzervatív nem műtéti orvosi terápiák Hosszabb távon egyes esetekben a fizikoterápia, más okok esetében pedig a műtét hozhat tartós javulást a beteg állapotában. Éles, a farpofákba és a láb hátulsó felszínére sugárzó fájdalom jellemzi. A szakember szerint mindez társul a terhesség különböző szakaszaiban felszabaduló terhesség hormonok hatásával, mely felkészíti az derékfájdalom ellazításával a kismamát a szülésre. Sokkal fontosabbnak tartom a megelőzést, mert ezek nagyrészt elkerülhetőek lennének, ha még akkor fordul hozzánk a kismama, vagy gyermekvállalást tervező leendő anyuka, amikor még akár semmilyen panasza nincsen — hívta fel rá a figyelmet.

  Mi enyhítheti a derékfájást?

  Csontritkulásos betegek gyógytornája Konzervatív nem műtéti orvosi terápiák Hosszabb távon egyes esetekben a fizikoterápia, más okok esetében pedig a műtét hozhat tartós javulást a beteg állapotában.

  Rövidebb távon az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre az akut fájdalom csökkentésére. Vényköteles gyógyszerek. Orvosa lehet, hogy erősebb nemszteroid gyulladásgátlót vagy izomlazító gyógyszert ír fel. Ezeket addig szedje, ameddig azt orvosa előírja. Szteroid injekció. Ha a fájdalom más beavatkozás segítségével nem enyhíthető, illetve a fájdalom lesugárzik a lábba, orvosa szteroid pl. A szteroid csökkenti az ideggyökök körülötti gyulladást és ezzel javítja annak vérellátását.

  Tüneti szer, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, a panaszok idővel kiújulnak és a rendszeres adása a szteroidnak, az anyagcserét, a hormonháztartást, az ízületeket is jelentősen károsíthatja. Elektromos stimulálás TENS. A bőrön keresztüli elektromos idegingerlés gyenge elektromos áramot juttat a szervezetbe, ezáltal ingerelve az idegeket.

  A beavatkozás megszakíthatja a fájdalomjelzéseket, így megakadályozza, hogy ezek elérjék az agyat. Bár biztonságos és fájdalommentes, a TENS nem mindenki számára megfelelő. Általánosságban akut heveny fájdalomban hatékonyabb, mint krónikus fájdalom esetén és gyakran más kezelési formákkal kiegészítve működik jól. Egyéb: kábító fájdalomcsillapítók, érzéstelenítők. Ezek a gyógyszerek pl. Az érzéstelenítők közé tartozik az injekcióval a gerinc mellé beadott lidokain.

  Fájdalomcsillapító tapaszok: Fájdalomcsillapító tapasz használatát krónikus, erős fájdalom esetén javasolja az orvos. A hátra vagy a mellkasra lehet felhelyezni és bőrön keresztül felszívódva jut a véráramba. Lökéshullám-terápia: A módszer lényege a merev, megrövidült izmok, izomcsomók oldása, a vérkeringés élénkítése egy nagyenergiájú lökéshullám segítségével.

  Ha úgy érzi, hogy megterhelő, stresszes időszakokban gyakrabban fordul elő, illetve erősödik a derékfájdalom, érdemes többet pihennie, mozognia vagy relaxálnia. Hirdetés Hogyan kezelhető? A szülés után általában kezelés nélkül fokozatosan enyhül a kellemetlen tünet, ha a kismamának a terhesség előtt nem volt krónikus derékfájása.

  Amennyiben szeretné csökkenteni a fájdalmat a várandósság alatti időszakban is, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnia: Táplálkozás és életmód gyermekvárás idején A terhesség alatti táplálkozásnál is a minőség a fontos, nem a mennyiség. A kezdeti hetektől érdemes odafigyelni arra, hogy az étel gazdag legyen vitaminokban, ásványi sókban, rostokban.

  Mozogjon rendszeresen! A rendszeres testmozgáserősíti az izmokat és növeli azok rugalmasságát, amelyek stabilizálják a gerincet, ezzel csökkentve a derékfájdalmat. Az úszás, gyaloglás és szobabiciklizés a legtöbb várandós nő számára biztonságos mozgásforma, azonban fontos, hogy speciális esetekben pl. A hideg és meleg borogatás egyaránt segíthet a derékfájdalom csökkentésében.

  Ha orvosa nem rendeli másképp, kezdetben körülbelül 20 perces hideg borogatással pl. Két-három nap elteltével a meleg borogatást pl. Figyeljen a testtartására! A helytelen testtartás plusz terhet jelent a gerincoszlopnak, ami hosszú távon fájdalomhoz vezethet, éppen ezért fontos, hogy ülve, állva és járás közben is azaz mindig figyeljen a testtartására pl.

  Derékfájdalmat olykor a stressz is okozhatja, ezért érdemes jobban odafigyelnie önmagára. Próbáljon meg relaxálni, lazítani, de már az is sokat segíthet, ha kiönti a lelkét egy barátjának vagy a családjának. Ne aggódjon, próbálja meg élvezni ezt az időszakot! Próbálja ki az akupunktúrás kezeléseket! Kutatók szerint az akupunktúrás kezelés hatékonyan csökkenheti a derékfájdalmat terhesség idején. Ha szeretné kipróbálni ezt a kezelési módot, érdeklődjön a lehetőségekről a kezelőorvosánál!

  Óvatosan emeljen! Ha szeretne valamit felemelni a földről, akkor ne hajolva, hanem guggolással tegye mindezt, így kevésbé terheli gerincoszlopát. Viseljen megfelelő lábbelit! Figyeljen a helyes alváspozícióra!

  Mire figyeljünk?

  Terhesség derékfájdalom

  A nagymértékű hízás önmagában nem gond. Ha a hízás hirtelen történik hét alatt kúszik fel 5 kiló , akkor felmerülhet a terhességi cukorbetegség vagy a toxikózis esélye, ezért ilyenkor szólni kell a védőnőnek vagy az orvosnak. Nem mozog — túl sokat mozog A baba mozgása is sok aggodalomra adhat okot. Ha valaki már 20 hetes, de még nem érzi a baba mozgását, akkor azért: erről elmondható, hogy éve még nagyon fontos volt, hogy mozog-e a baba, mert nem látták mindenféle műszerrel, mi a helyzet odabent, ezért ezekből a jelekből tájékozódtak.

  Ma viszont már semmilyen jelentősége nincsen annak, hogy a A kevés mozgás a terhesség utolsó heteiben szokott még gondot okozni. Ilyenkor már kicsi a baba helye odabent, ezért élénk rugdalózás helyett inkább csak helyezkedik és egyre többet alszik.

  Alapszabály, hogy ha nem mozog, akkor 1 órán át figyeld meg a mozgását, hogy érzed-e. Ha nem, akkor mozogj egy kicsit, hátha az felébreszti. Ha így sem tapasztalsz mozgást, akkor kell orvosi segítséget kérni. A sok mozgás nem probléma. Egyes babák még az utolsó napokban is annyit mozognak, mint a Alhasi fájdalmak, pocakkeményedés Furcsa alhasi fájdalmak, enyhe mensesre emlékeztető görcsök mindhárom harmadban előfordulhatnak, nem kell foglalkozni velük.

  A pocakkeményedés és a fájás szavak nem fejezik ki pontosan azt, amit takarnak, ezért sokan félreértik őket. A pocakkeményedés nem azt jelenti, hogy 1 ponton megkeményedik a hasad ezt a baba mozgása okozza , sem azt, hogy az egész has akár órákon át kemény ezt is a baba okozza , hanem azt a periodikusan ismétlődő, derékba kisugárzó görcsös fájdalmat, amit csakis a méhizomzat összehúzódása tud előidézni, és ami jóslófájásként vagy vajúdáskor jelentkezhet.

  A gyógynövényes kenőcsök is enyhíthetik a fájdalmat Mire figyeljünk? Helyi hatású krémeknél mindig nagyon fontos, hogy miután bekentük a fájó testrészt, alaposan mossunk kezet, hogy ne a kezünkön szívódjanak fel a hatóanyagok. Allergiás reakció kivédése végett érdemes először kisebb bőrfelületen kipróbálni, csak akkor kenjük nagyobb felületre, ha nem jelentkezik semmilyen bőrreakció, mint például kiütés vagy pirosodás. Mikor forduljunk orvoshoz? Porckorongsérv, gyulladás, izomhúzódás A derékfájdalomnak számos oka lehet.

  A gerinc sérülései, traumái például a csigolyatörés okozta fájdalom, az akut fájdalmak körébe sorolható. Ennél sokkal gyakoribbak azonban a gerincet érintő, degeneratív elváltozások elhasználódás, öregedés, kopás, gyulladás miatt kialakuló krónikus fájdalmak. Ezek között szerepel a porckorongsérv, illetve porckorong-kitüremkedés, a gerinc kisízületeinek kopása, a csontritkulás, az izomhúzódás, a gerincferdülés és a helytelen tartás miatti izomfeszülés.

  Mivel az akut és a krónikus fájdalom természete teljesen más, ezért kezelésüket is más oldalról kell megközelíteni. Az elhúzódó derékfájdalom csillapítása mellett meg kell szüntetni a gyulladást, helyre kell állítani a szöveti struktúrát, regenerálni kell a lágy részeket, hidratálni kell a porckorongokat és visszaállítani a normál mozgásfunkciókat. A derékfájdalomnak számos oka lehet sérüléstől degeneratív elváltozásokig A hatékony természetes fájdalomcsillapító kezelés lépései A derékfájdalom gyors és hatékony csökkentése három lépésben történik: "Első a teljes testre kiterjedő alapos vizsgálat, amikor meghatározzuk a derékfájdalom kiváltó okait.

  Derékfájdalom a terhesség alatt és után

  Mi okozza és mi a teendő ilyenkor? Az úszás, gyaloglás és szobabiciklizés a legtöbb várandós nő számára biztonságos mozgásforma, azonban fontos, hogy speciális esetekben pl. Nem kell aggódni a köhögés miatt sem néhányan tévesen azt hiszik, hogy a köhögéstől kinyílhat a méhszáj, de ez nem igaz, városi legenda csupán. Ha pl. Ez is érdekelheti. A méhnyak nagyon gyakran már a 2.

  Allergiás reakció kivédése végett érdemes először kisebb bőrfelületen kipróbálni, csak akkor kenjük nagyobb felületre, ha nem jelentkezik semmilyen bőrreakció, mint például kiütés vagy pirosodás. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája arról beszélt, hogy milyen megoldás létezik az elhúzódó derékfájdalom tartós megszüntetésére. Gyakran okoznak panaszokat emésztőszervi betegségek - pl. Ne emeljen nehezet! Ezek a gyógyszerek pl. Ha pl.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *