Tompa combfájdalom

Által | 2022. szeptember 24., szombat

Navigáció

 • Derék, alhas és combfájdalom
 • Tompa húzó fájdalom a csípőízületben, Lágyéktáji fájdalom
 • Combfájdalom
 • ELMENTEM A KOSARAM TARTALMÁT
 • Derék, alhas és combfájdalom

  Osgood-Schlatter-kór Fájdalmas, csontos dudort okozhat a sípcsonton, közvetlenül a térd alatt. Az oldalsó combideg összenyomódása okozza, amely a felső lábszár beidegzéséért felelős. Izomhúzódás vagy -szakadás: Noha izomhúzódás a test bármely területén jelentkezhet, az ágyéki izomhúzódás belső combfájdalmat okozhat. Ortopédiai szakember vagyok és a alapítója. Egyeseknél azonban az ízületi problémák már a bőrfoltok megjelenése előtt vagy azzal egy időben kezdődnek.

  Tompa combfájdalom

  A combcsont a test leghosszabb és legerősebb csontja. Lágyéktáji fájdalom A piriformis szindróma tünetei sok hasonlóságot mutathatnak a gerincsérvvel, azonban a tünetek teljesen más okokra vezethetőek vissza. Lehetséges terápia lehet ha az idegre nehezedő nyomást megszünteted, sokkal lazább ruhákat hordasz és érdemes a testsúlyt is csökkenteni ha túlsúllyal küzdesz. Ha fertőzés van a combban, például egy tályog gennyek gyűjteménye vagy a bőr bakteriális gyulladása, a nyirokcsomók duzzadhatnak. A trombózis növeli a súlyos egészségügyi problémák kockázatát.

  Tompa húzó fájdalom a csípőízületben, Lágyéktáji fájdalom

  A combfájdalmon kívül a test más részein is fájdalmat lehet észlelni. A fájdalmat szenzoros zavarok és csökkent erő is kísérheti. Az ideg funkcionális rendellenessége vagy irritációja azonban nem feltétlenül létezik azon a ponton, ahol az a gerinccsatornából kiderül.

  Alapvetően az ideg teljes lefolyását az izmok, a folyadék felhalmozódása, idegen testek vagy más típusú tömeg tömörítheti. A nyomás enyhe növekedése fájdalmat okozhat, így az ok felkutatása nagyon nehéz lehet. Nagyon részletes képalkotó eljárások, például a gerincvelő gerincének CT és MRI segíthetnek az ilyen idegek tömörítésének megkeresésében, vagy amennyire csak lehetséges, kizárják ezt az okot. Meralgia paraesthetica A Meralgia paraesthetica az ideg összehúzódása, amely érzékenységgel látja el a külső combot.

  Érzékszervi zavarok, mint például zsibbadás és bizsergés, valamint a comb külső fájdalma fordulnak elő. A hasüreg nyomásának növekedése terhesség alatt vagy túlsúly miatt meralgia paraesthetica kialakulását idézheti elő. Az övek, fűző vagy derékpánt kívülről történő összehúzódása idegeket is irritálhat. Ezért ezt a betegséget farmer sérülésnek is nevezik.

  Ha a kiváltó ok megszűnik, a tünetek általában spontán módon megszűnnek. A cikkről bővebben itt olvashat: Meralgia paraesthetica. Combfájdalom ülő helyzetben A combfájdalom gyakori azoknál az embereknél, akik hosszú ideig ülnek. Például a rossz testtartás ülés közben irodai munka az izmok túlfeszültségéhez és ennek következtében fájdalomhoz vezethet.

  Ha ülve hosszan keresztezik a lábakat, ez rossz testtartást és fájdalmat is okozhat, különösen a comb belsejében. A túl hosszú ülés megcsípheti az ideget, amely táplálja az első combot. A fájdalom mellett ez zsibbadáshoz és bizsergéshez is vezethet. Különösen vékony embereknél, akiknek a zsírpárnák hiánya miatt az ischialis lábait nagyobb stressz érinti, fájdalom jelentkezhet a fenékben, amely a comb hátsó részébe sugárzik.

  A kísérő tünetek A zsibbadás, mint tünet A zsibbadás az idegek irritációjának vagy károsodásának jele. Az izomfeszültség, amelyet például a túlzott stressz vagy a rossz testtartás okozhat, irritálhatja a környező idegeket. A gerincvel vagy a háttal kapcsolatos problémák lumbago, sérvült korong a combok zsibbadását is érezhetik. Olvassa el a cikket: A comb és a comb zsibbadása Herniated korong tünetei.

  A combgörcs tünetként jelentkezik A comb görcsét az izmok túlzott megterhelése okozhatja. A görcs spontán jön, és általában néhány másodperc vagy perc alatt eltűnik. Az elektrolit-zavarok, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha a víz egyensúlya zavart, szintén a görcsök lehetséges okai. A test elektrolit-egyensúlyát befolyásolhatjuk például túlzott vízkiválasztás esetén, például erős izzadás, hasmenés vagy hányás esetén. A túl kevés ital megzavarhatja a víz és az elektrolit egyensúlyt.

  A gyógyszerek görcsöt is okozhatnak a combban. Különösen a sztatinok zsírcsökkentők szedésekor izomromláshoz vezethet, ami a legrosszabb esetben akut veseelégtelenséghez vezethet. Ezért ezt a gyógyszert mellékhatások esetén határozottan meg kell szakítani. Izzó érzés a combban A bőr égő érzése olyan tünet, amely akkor fordul elő, amikor az idegek irritálódnak vagy megsérülnek. A Meralgia paraesthetica akkor fordulhat elő a betegség során, amikor a comb külső tápláló idege szűkült.

  Az úgynevezett polyneuropathia, amely különösen a hosszú távú alkoholizmus következtében vagy cukorbetegségben diabetes szenvedő betegeknél fordul elő, a combban szenzoros rendellenességeket okozhat, égéssel, zsibbadással, tűkkel és tűkkel, valamint fájdalommal.

  A betegség lefolyása általában félrevezető, és gyakran a lábán kezdődik. Olvassa el a témáról itt: Polyneuropathia. Nyirokcsomó duzzanat a combon A comb nyirokcsomói az ágyékban vannak. Ezek duzzadhatnak különböző indítók miatt. A nyirokcsomók duzzadása általában azt jelzi, hogy az immunrendszer működik. Ha fertőzés van a combban, például egy tályog gennyek gyűjteménye vagy a bőr bakteriális gyulladása, a nyirokcsomók duzzadhatnak. A combrák a nyirokcsomó duzzanatát is okozhatja. Ha az ágyékban a nyirokcsomók új duzzadása jelentkezik, orvoshoz kell fordulni, és tisztázni kell annak okot.

  Combfájdalom Ha a combfájdalom elsősorban a comb elülső részét érinti, általában feltételezhető, hogy a combcsont idege irritált, amely szenzoros és motorizált módon látja el a comb elülső részét és a négyfejű femoris izmat, amely a comb elülső izmainak legnagyobb része.

  Az ideg irritáció a comb túlterhelésének, a csípő gyakori hajlításának és a fizikai aktivitásnak a részeként, vagy a hosszú ülő időszakokból származhat, ami az ágyékban lévő ideg megcsípődéséhez és mechanikus irritációjához vezethet. Ebben az esetben a fájdalom mellett zsibbadás vagy bizsergés is előfordulhat.

  A mellső combfájdalom másik oka a rossz testtartás és rossz helyzet a háton, a csípőn vagy a lábakon. Például az egyik csípő állandó kihajlása állva a négyfejű oldal egyoldalú megkeményedéséhez vezet, ami viszont combfájdalmat okozhat. Olvassa tovább a témáról a következő címen: Combfájdalom A comb belső fájdalma A comb belsejében fellépő fájdalmat az izmok, az úgynevezett adduktorcsoport túlzott használata vagy a tápláló ideg irritációja is okozhatja.

  Az ideg, amely beidegzi a comb belsejét Obturator ideg hívott. A comb belső izmainak egy kis részét a bőrgumik használják Genitofemoral ideg biztosítani. Ha ez irritálódik vagy károsodik a folyamán, fájdalom lesz az ágyékban és fájdalom a hereban a combfájdalom mellett, mivel ezeket a testrészeket az idegágazat is ellátja. Az izmok túlzott használatát elsősorban a lovaglás és a futball sportolja. Az olyan balesetek, mint például a fekete jégen történő csúszás, amely elkerülhetetlenül kifelé mutató mozgást eredményez a lábak elterjedésével, a túlvezetők túlzott használatához vagy akár megterheléséhez vezethetnek.

  A helytelen testhelyzet és testtartás, például keresztbe helyezett lábakkal ülve, túlterhelheti ezeket az izmokat. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, az ideget gyógyszeresen kell védeni, és bizonyos esetekben műtétet kell végrehajtani az érintett ideg enyhítésére. Kérjük, olvassa el: Fájdalom a combban és az ágyékban Zsibbadás, mint tünet Zsibbadás jelei azt mutatják, hogy az idegek részt vesznek, például amikor az izmok és a fascia túl feszültek, ami ezután befolyásolja a környező idegeket és azok működését.

  Ez lehet a helyzet például a túlzott fizikai erőfeszítés vagy nem megfelelő testmozgás után. Ezenkívül egy psoas vérzés zúzódás a psoas izomon irritálhatja a comb ideget, amely ott az izom mentén fut. Ez a záró comb elzsibbadásához is vezethet. A gerinc problémája az ágyéki gerinc szintjén is okozhat zsibbadást a comb első részén. Zúzódás hematoma A mellső comb zúzódását hematómáját trauma vagy baleset okozhatja, és fájdalommal járhat.

  Egy egyszerű nyomás elegendő az effúzió kialakulásához. Az ütést gyakran nem emlékezik meg, és a véraláfutás általában csak fájdalom megérintésével észlelhető. A szakadt izomrost gyakran társul a hematoma kialakulásához. A hirtelen súlyos fájdalom mellett az izomban gyakran tapintható fogak is vannak. A fogakat akkor kell megtalálni, ahol a hematoma található vagy annak közelében. Olvassa tovább az alábbi témát: Szakadt kalapács Milyen tünetei vannak a comb trombózisának?

  A trombózis a comb mély lábainak érrendszeri elzáródása. Ez történhet például akkor, ha a lábakat hosszú ideig immobilizálták - például egy hosszú repülés után.

  Az unalmas fájdalom mellett tipikus jelek a kék színű elszíneződés cianózis és az érintett láb duzzanata. Ezen felül túlmelegedéshez és fokozott véna-jelöléshez vezethet a bőrön. Az érintett láb is nagyon nehéz lehet. Mivel a klinikai tünetek csak külön-külön jelentkezhetnek, és néha nagyon specifikusak, fontos, hogy trombózis gyanúja esetén konzultáljon orvosával.

  Olvassa tovább a témáról a következő címen: Mélyvénás trombózis és thromboprofilaxis Az izom sérülései azonnal a PECH szabály kezelni kell. Ez azt jelenti, hogy a sportot megszüntetik Szünet és az izom lehűlt jég. A nagyobb duzzanat elkerülése érdekében elasztikus kötszer összenyomás és láb felemelése Tedd fel van értelme.

  A fájdalomcsillapítás érdekében tabletták például Diclofenac vagy ibuprofen és kenőcsök használatát. Nagyon figyelmet kell fordítani az izomra hogy ne feszüljünk túl a fájdalomküszöbön.

  Egyébként ott van a Súlyosbodási kockázat a sérülés. Szakadt izomrost esetén képes néhány hét addig addig, amíg a láb nem lesz teljesen rugalmas. Néha segít masszázsok és célzott fizioterápiás alkalmazások. Jó eredményeket sikerült elérni egynel néhány napos teljes immobilizálás és egy ezt követő lassú edzés hat hét alatt látható.

  Ha egy izomköteg vagy egyenletes egy egész Szakadt izom más terápiás lehetőségeket használnak: Comb egy művelet részeként nyitható meg. Egyrészt az lesz vérömleny Zúzódás , amely súlyos sérülések esetén fordul elő, eltávolítva úgy, hogy az ne kapszulázódjon be, és ne zavarja az izom helyreállítását. Másodszor, az izomkötegek képesek összevarrva válik. Mivel a nagy első combban a könny valószínűleg közvetlenül az ínhoz való csatlakozásnál helyezkedik el Térdkalács itt gyakran jelzik a műtétet.

  Működtethető idősebb sérülések isamelyek önmagukban nem teljesen gyógyultak meg. A műtét után az első a láb megkímélte és lassan a fizikoterápia visszahozta a stresszt.

  Ha a fájdalom az első comb nem izomprobléma egy másik megközelítést választottak. A Az ágyéki gerinc herniated korongjaamelyet a combba sugároznak, kezdetben konzervatív módon kezelik. Ez magában foglalja a Fájdalomcsillapító gyógyszer beadása és fizikoterápia. Sokkterápia a A kortizon segít az akut epizódokban és enyhíti az ideggyökerek gyulladását. Egyes betegeknek a fizikoterápia is előnye Hideg kezelések. Ha ezek az intézkedések nem enyhítik a problémát, akkor a terápiás kísérlet a Helyi érzéstelenítés kipróbálni kortizonnal az ideggyökereken beszivárgás.

  Ezt a terápiás intézkedést periradikuláris terápiának hívják. Periradikuláris terápiában a kortiont speciálisan CT vagy MRI ellenőrzés útján fecskendezzék be a herniated korong által érintett ideggyökérre. Ha ez nem eredményez javulást vagy kifejezett javulást neurológiai tünetek például bénulással a műtéti kezelés továbbra is fennáll.

  Az intervertebrális korong zavaró részeit eltávolítják, néha még befelé Kulcslyuk technika Minimálisan invazív műtét. Ha többet szeretne tudni erről a témáról, olvassa el cikkeinket Herniated korongkezelés és Herniated korongműtét Ha a fájdalom oka nem az a csigolyák, hanem az egyik Beragadása a Femoral ideg Ha a lefolyása az érhártya alatt van, fájdalomcsillapítók nem használhatók, ha nincs javulás A beragadás oka hogy megszüntesse. Sérv: Ha úgy érzi, hogy a fájdalom mellett duzzanat vagy csomó is van a combban, az sérvre utalhat.

  Bár a leggyakoribb a hasi sérv, az a combban is kialakulhat, különösen ott, ahol az ágyék és a comb találkozik. A sérvet fizikális vizsgálattal diagnosztizálják, a kezelés módja pedig annak méretétől és súlyosságától függően lehet életmódbeli változás, gyógyszeres kezelés vagy műtét.

  L2 gyök akár spondylosis , akár porckorongsérv általi nyomása is állhat belső combfájdalom hátterében. Csípővel kapcsolatos probléma, mint például osteoarthrosis: A combba sugárzó csípőfájdalom gyakori oka az osteoarthrosis, amely a csontok ízületeit borító porc kopása. Az arthrosisos csont gyakran arthritises ízületi gyulladás.

  Combfájdalom

  Tompa combfájdalom

  Traumás sérülések, fertőzések, anyagcsereproblémák, öröklött okok és toxinoknak való kitettség következtében alakulhat ki. Az egyik leggyakoribb ok a cukorbetegség. Általában szúró, égő vagy bizsergő fájdalomként írják le a közben megélt fájdalmat.

  Sok esetben a tünetek javulnak, különösen, ha kezelhető betegség okozza. A gyógyszerek és egyes fizikoterápiás kezeések csökkenthetik a perifériás neuropátia okozta panaszokat.

  A porckorongnak egy puha, kocsonyaszerű közepe magja van, amelyet egy keményebb, gumiszerű külső rész gyűrű zár körül. A porckorongsérv, amelyet néha porckorong-csúszásnak vagy porckorongszakadásnak is neveznek, akkor keletkezik, amikor a mag egy része a gyűrűsburokban keletkezett szakadáson keresztül kinyomódik. A gerinc bármely részén előfordulhat és ott irritálhat egy közeli ideget.

  Attól függően, hogy melyik részén alakul ki a gerincoszlopnak fájdalmat, zsibbadást vagy gyengeséget okozhat a karban vagy a lábban. Sok embernek nincsenek tünetei a porckorongsérv során. A probléma enyhítéséhez általában műtét nem szükséges, a gerinctartó izmok ellazítása, majd erősítése segít. Psoriasis arthritis Az ízületi gyulladás egy formája, amely a pikkelysömörben szenvedők egy részét érinti — ez egy olyan betegség, amely ezüstös pikkelyekkel borított vörös bőrfoltokat okoz.

  Hatására a sejtek gyorsan felhalmozódnak a bőr felszínén, vastag, ezüstös pikkelyeket és viszkető, száraz, vörös foltokat képezve, amelyek néha fájdalmasak. A legtöbb embernél a pikkelysömör már évekkel azelőtt kialakul, hogy arthritist diagnosztizálnának nála. Egyeseknél azonban az ízületi problémák már a bőrfoltok megjelenése előtt vagy azzal egy időben kezdődnek. Az ízületi fájdalom, merevség és duzzanat a fő jelei és tünetei. Ezek a test bármelyik részét érinthetik, beleértve az ujjbegyeket és a gerincet is, és a viszonylag enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

  Mind a pikkelysömör, mind az ízületi pszoriázis esetében a betegség fellángolása váltakozhat a remissziós időszakokkal. Nincs rá gyógymód. A kezelés a tünetek kontrollálására és az ízületi károsodás megelőzésére irányul.

  Terápia nélkül mozgásképtelenné is teheti az embert. Rándulás Rándulásnál az ízületet tartó ínszalagok egy része elszakad, addig húzódásnál az izomrostok egy része nyúlik meg vagy szakad el túlerőltetés miatt. Ez jellemzően kevésbé súlyos probléma, mint a rándulás. Utóbbi nagy fájdalommal, duzzanattal, vérömleny kialakulásával jár.

  Ficamnál az ízület ki is ugrik a helyéről, amit tipikusan az jelez, hogy az érintett terület fájdalmassá és duzzadttá válik, mozgása beszűkül. A szalagok- a két csontot az ízületekben összekötő rostos szövetszalagok — megnyúlásának vagy elszakadásának leggyakoribb helye a boka. A legtöbb bokarándulás a boka külső oldalán lévő három szalag sérülésével jár. A szalagok olyan kemény szövetszalagok, amelyek stabilizálják az ízületeket és segítenek megakadályozni a túlzott mozgást.

  A bokaficam akkor következik be, ha a bokádat ügyetlenül forgatod, csavarod vagy elfordítod. Ez megnyújthatja vagy elszakíthatja a szalagokat, amelyek segítenek összetartani a bokacsontokat.

  A kezdeti kezelés a pihentetés, a jegelés, a nyomókezelés és az érintett végtag magasba emelése. Az enyhe rándulásokat otthon is sikeresen lehet kezelni, súlyos esetekben azonban néha műtétre van szükség a szakadt szalagok helyreállításához.

  Reaktív arthritis Olyan ízületi fájdalom és duzzanat, amelyet a test egy másik részében — leggyakrabban a belekben, a nemi szervekben vagy a húgyutakban — fellépő fertőzés vált ki. Általában a térdet, valamint a boka- és lábízületeket érinti. A gyulladás a szemet, a bőrt és a húgycsövet is érintheti.

  Korábban néha Reiter-szindrómának nevezték, amelyet szem-, húgycső- és ízületi gyulladás jellemzett. Nem gyakori betegség. A legtöbb embernél a tünetek jönnek és mennek, majd végül 12 hónapon belül meg is szűnnek. Krónikus gyulladásos betegség, amely nem csak az ízületeket érintheti. Egyes embereknél az állapot a test számos különböző rendszerét károsíthatja, beleértve a bőrt, a szemet, a tüdőt, a szívet és az ereket.

  Autoimmun betegség, amikor az immunrendszered tévesen a saját tested szöveteit támadja meg. Az osteoarthritis kopásos károsodásával ellentétben a rheumatoid arthritis az ízületek belső felszínét érinti, fájdalmas duzzanatot okozva, amely végül csontritkulást és ízületi deformitást eredményezhet. Ahogy az ízületeket bélelő szövet ízületi hártya begyullad és megvastagszik, folyadék gyűlik fel benne, majd az ízületek erodálódnak és leépülnek.

  A társuló gyulladás az, ami a test más részeit is károsíthatja. Bár az új típusú gyógyszerek drámaian javították a kezelési lehetőségeket, súlyos fázisában még mindig fizikai rendellenességeket okozhat. Sípcsont fájdalom A sípcsont — az alsó lábszáron elöl tapintható nagy csont — mentén jelentkező fájdalomra utal. Gyakori a futóknál, táncosoknál és katonai újoncoknál. Tibialis stressz szindróma néven is ismert, de a köznyelvben csonthártyagyulladás néven is említik.

  Gyakran előzi meg az edzésprogram vagy kiképzési program drasztikus módosítása. De például hirtelen nagy táv gyaloglása is kiválthatja. A fokozott aktivitás túlterheli az izmokat, az inakat és a csontszövetet. Legtöbb esete pihenéssel, jegeléssel és egyéb öngyógyító praktikával kezelhető.

  A megfelelő lábbeli viselése és az edzésterhelés fokozatos emelése segíthet megelőzni a kiújulását. Stressztörés Ismétlődő erőhatás, gyakran túlterhelés hatására keletkező repedések a csontokon. Például felkészülési időszakban gyakran és nagy mennyiségben végzett szökdelés, guggolás vagy hosszú futások okozhatják. Keletkezhet a csontok normál használatából is, amelyek olyan betegség miatt gyengülnek le, mint például a csontritkulás. Leggyakrabban az alsó lábszár és a lábfej teherbíró csontjaiban fordulnak elő.

  A legnagyobb kockázatnak az atléták és a katonai újoncok vannak kitéve, akik nehéz csomagokat cipelnek hosszú távokon, de bárki szenvedhet stressztörést. Ha például egy új edzésprogramba kezdesz, stressztörésed alakulhat ki, ha hirtelen túl sokat csinálsz az adott gyakorlatokból. Szeptikus arthritis Egy ízület fájdalmas fertőzése, amely a véráramon keresztül a test egy másik részéből származó baktériumtól is származhat. Akkor is előfordulhat, ha egy sérülés, például egy állatharapás vagy trauma közvetlenül az ízületbe juttatja a baktériumokat.

  A csecsemőknél és az idősebb felnőtteknél alakul ki a legnagyobb valószínűséggel. A mesterséges ízületekkel rendelkezők szintén ki vannak téve a kockázatának. Leggyakrabban a térd érintett, de a csípőt, a vállat és más ízületeket is érintheti. A fertőzés gyorsan és súlyosan károsíthatja az ízületben lévő porcot és csontot, ezért az azonnali kezelés kulcsfontosságú. A kezelés során az ízületet tűvel vagy műtéti beavatkozással lecsapolják és antibiotikumos kezelést adnak.

  Tromboflebitisz, avagy vénafalgyulladás Gyulladásos folyamat, amely vérrögök kialakulását és egy vagy több véna elzáródását okozza, általában a lábakban. Az érintett véna lehet a bőrfelszín közelében felületes tromboflebitisz vagy mélyen az izomzatban mélyvénás trombózis vagy DVT. Okai közé tartozik a trauma, a műtét vagy a hosszan tartó inaktivitás.

  A trombózis növeli a súlyos egészségügyi problémák kockázatát. Általában vérhígító gyógyszerekkel kezelik. A felületes tromboflebitiszt néha szintén vérhígító gyógyszerekkel kezelik. Visszeresség Kanyardós, duzzadó, megvastagodott vénák. Bármelyik felszíni véna visszértágulatossá válhat, de a leggyakrabban a lábakban lévő vénák érintettek. Ez azért van, mert az állás és a járás növeli a nyomást az alsótest vénáiban. Normális esetben a vénák visszavezetik a vért a test többi részéből a szívbe, így a vér keringhet a testben.

  Ahhoz, hogy a vért a szívhez juttassa, a lábaidban lévő vénáknak a gravitáció ellenében kell működniük. A visszerességet a vénákban lévő gyengült billentyűk inkompetens billentyűk okozhatják, amelyek lehetővé teszik, hogy a vér a vénákban összegyűljön, ahelyett, hogy a szív felé haladhatna. Sok ember számára a visszerek és a pókhálóvénák — a visszerek egy gyakori, enyhe változata — csupán kozmetikai problémát jelentenek.

  Másoknak fájdalmat és kellemetlenséget okozhatnak. Néha pedig komolyabb problémákhoz is vezethetnek. A kezelésre legjobb a rendszeres testmozgás , de alkalmazhatsz fizikoterápiás praktikákat, így izomstimulációt vagy gépi nyirokmasszázst. Az orvos általi véna-elzárás vagy eltávolítás az utolsó ötleted legyen. A lábfájás gyakran társul a felsorolásban szereplő betegségekhez. A pontos diagnózis felállítása érdekében mindig fordulj orvoshoz. Kezelést csak akkor kezdj, ha ismert, hogy mit kell kezelni — enélkül az önkezelés nem megfelelő lehet.

  Lábfájdalom esetén azonnal fordulj orvoshoz vagy sürgősségi ügyelethez, ha Ha lábsérülésed van mély vágással, illetve szabadon lévő csonttal vagy ínnal; Nem tudsz járni vagy nem tudod terhelni a lábad; Fájdalmat, duzzanatot, bőrpírt vagy meleget érzel a vádlidban; Pattogó vagy csikorgó hangot hallasz a lábsérülésedkor. A lábad duzzadt, sápadt vagy szokatlanul hűvös. Fájnak a vádlijaid, különösen hosszas ülés után, például hosszú autóút vagy repülőút során.

  Mindkét láb duzzadt, amihez légzési problémák is társulnak. Bármilyen súlyos lábtüneted van, amely nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik. Kérj időpontot a közeljövőben, ha: Fájdalmat érzel járás közben vagy utána; Mindkét lábadban duzzanatot észlelsz; Tüneteid néhány napos otthoni pihenés, kezelés után sem javulnak; Fájdalmas visszeres panaszaid vannak.

  Zátrok Zsolt Blogom cikkeit több évtizedes orvosi és orvostechnikai tapasztalatomra alapozva írom. A gyógyító munka, a terápiás módszerek megállíthatatlanul változnak, fejlődnek. A személyes használatra tervezett orvostechnikai eszközök a kezelések új tárházát biztosítják az orvos és betege számára.

  Írásaimban ezeket az új eszközöket és alkalmazásukat mutatom be. Bízom abban, hogy ezzel segítek egészséged megőrzésében vagy visszaállításában. Zátrok Zsolt 5 hónap A kivizsgálás eredménye ismeretében tudok bármit javasolni. Amíg nem ismert a betegség, addig azt sem lehet tudni, mivel próbáljuk a kezelését. Gyakori ok szokott lennni a túlsúly. Ha van túlsúlya, akkor változtassa meg táplálkozását és életmódját, hogy csökkenje a pluszt terhelést.

  Marika 5 hónap Egy éve küzdök jobb oldali lábfájdalommal. Két hónapja szinte elviselhetetlen fájdalmat érzek a lábfejemen is.

  Voltam ortopédián,neurológián. Kaptam fájdalomcsillapítót,ami egy ideig hatásos,de visszatérő a fájdalom. Ma 2 hónapra jún,re kaptam időpontot szakrendelésre,ahol kezdenek valamilyen terápiát.

  De addig mi lesz velem? Már félek fájdalomcsillapítót is szedni,nehogy kikezdje a gyomrom,mert azzal is gondom van. Köszönöm válaszát! Olvassa el az izomfájdalomról szóló cikkem is. További -fájdalma okozó- állapotokat talál itt is. L2 gyök akár spondylosis , akár porckorongsérv általi nyomása is állhat belső combfájdalom hátterében.

  Csípővel kapcsolatos probléma, mint például osteoarthrosis: A combba sugárzó csípőfájdalom gyakori oka az osteoarthrosis, amely a csontok ízületeit borító porc kopása. Az arthrosisos csont gyakran arthritises ízületi gyulladás. Az osteoarthrosis leggyakoribb tünete a csípőízület fájdalma és mozgáskorlátozottsága.

  Kezelése életmódbeli változásokkal például testmozgás és a testsúly optimalizálása , fizio- és balneoterápiával, gyógyszerekkel történik. Bizonyos esetekben műtét ajánlott. Terhesség: Bár kismértékű belső combfájdalom normális a terhesség alatt, létezik egy olyan állapot - a szimfízis pubisz diszfunkció SPD -, ami súlyos fájdalmat okoz. Általában a második trimeszter elején kezdődik, amikor a medence szalagjai túlságosan ellazulnak, ami fájdalomhoz és gyulladáshoz vezet. Az SPD tünetei a következők: égető fájdalom, amely a belső combba sugárzik kattogás vagy súrlódás mozgás közben nehézség a sétálás közben, az ágyban való megfordulásnál vagy lépcsőzésnél Terhesség alatt az állapotot jellemzően pihenéssel, a medence és hát stabilitását erősítő gyakorlatokkal, medenceöv használatával és a terület jegelésével kezelik.

  ELMENTEM A KOSARAM TARTALMÁT

  Elküldött teljes vér és vizelet vizsgálatra, ahol minden eredmény tökéletes lett. A panaszok megszűntek. Ez kb. Elmúlt és 3 napra rá elkezdődtek ismét a panaszok, alhasi fájdalom, derék fájás, ami szintén a combba sugárzik hasonló, mint amikor a front miatt fáj. Nem elviselhetetlen a fájdalom, de már hosszú távon elég kellemetlen. Elmentem nőgyógyászhoz, csinált hasi Uh-t is és mindent rendeben talált, szerinte nem nőgyógyászati oka van a fájdalomnak.

  Ez volt 1 hete. A fájások azóta is megvannak, vannak napok amikor egyáltalán nem fáj, valamint amikor fáj, az reggel kezdődik, az első vizelés után fájdul meg a hasam és ehhez jön a derék fájás is, majd láb és combfájdalom. Ha nyugalmi állapotban van, általában kevés fájdalom vagy egyáltalán nincs fájdalma. A comb elülső részén törzsek vannak gyakran futballban mielőtt a játékos keményen lő és túlterheli az izmait.

  Ha van egy törzs az első combban, a a sporttevékenység megszűnt lesz és után PECH szabály tovább kell folytatni. Feszültség esetén a sporttevékenységet mindaddig szüneteltetni kell amíg az izmok nem fájnak, ez néhány napot igénybe vehet. Ezen idő alatt azonban tanácsos az érintett combot nem maradni teljesen, hanem inkább enyhe mozgások végrehajtani. Ez elősegíti a törzs gyógyulását. A comb elülső fájdalmainak gyakori okai További információ a témáról: Lábfájdalom - okok.

  Egy csípő műtét után A csípőműtét után, amikor a csípőt protézissel cserélték, néhány héttel később még enyhe fájdalom jelentkezhet a csípő területén. Röviddel a műtét után azonban előfordulhat, hogy a csípő eltolódik, és a fájdalom a csípőtől a combig sugárzik. Ezen felül a protézis megfertőződhet, ami fájdalmat is okoz. A protézis meglazítása fájdalmat is okozhat. Fontos, hogy combfájdalom és korábbi csípőműtét esetén, függetlenül attól, hogy régen, feltételezzék a protézis lehetséges problémáját, és ezt kizárják vagy megerősítik.

  Szakadt kalapács Sportol szenved? Szakadt kalapács a comb első részén ez általában egyet vesz fel hirtelen éles fájdalom a comb elején, edzés közben. Itt is kapcsolódhat például a sporthoz erős leállás vagy gyorsulás a comb elülső izmainak megfeszítése, fokozott kockázat. A szakadt izomrost duzzanattal és zúzódással jár az érintett izom felett. Ha szakadt hátrébbé válhatott volna, akárcsak a törzsnél a sporttevékenység megszűnt válik. Ha a comb elején valóban egy szakadt izomrost van, akkor a sportoló egyébként alig képes folytatni kerek mozgásokat, mert a fájdalom miatt erőt enyhítő testhelyzetbe.

  Gyorsan el kell kezdeni egy kezdeti önkezeléssel, amelyet követni lehet PECH szabály irányítja. A szakadt izom gyógyulása hosszabb ideig tart, mint egy törzs és lehet néhány hét kihasználni. Az izom alatt gyógyul A hegesedés, ha izomrostszakadás történt a comb első részén, nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy az izmok mindig jól felmelegszik mivel a heges izom potenciálisan újra repedhet.

  Ebben az összefüggésben az is fontos, hogy a sérülés után nem hamarosan újra terhelik mert egy olyan izom, amely még nem gyógyult meg, könnyen újra megrepedhet. A témáról többet megtudhat weboldalunkon Szakadt combcsípő. Izom-zúzódás Ha sportolás vagy egyéb tevékenységek közben kap egyet erős ütés a comb elülső oldalán, előfordulhat, hogy a Négyszögletes izom egy zúzódás szenvedett.

  Ez létrehoz egy Zúzódás az izomrostok között. Az is lehet Az izmok duzzanata és edzése előfordul. Közvetlenül a sérülés után az érintett izom már ott van nagyon fájdalmas és mozgásának korlátozott. Ennek közvetlenül az izmok összehúzódása után is meg kell jelentkeznie PECH szabály intézkedéseket kell tenni a tünetek minimalizálása érdekében. Fontos az, hogy az ártalmatlan izom-összehúzódás törött csonttal körvonalazódik mert a tünetek gyakran hasonlóak.

  A Röntgenkép információt nyújthat a csontok állapotáról. Az egyik zúzódás elhúzódó sérülésamely hetek után is gyakran fájdalmat okoz, a gyógyulási folyamat szempontjából fontos az, hogy az érintett izom nem hamarosan újra terhelik válik. Az izomfájdalom inkább akkor fordul elő, ha Ön rángatózó mozgások teljesített. A comb eleje gyakran lefelé van hirtelen terhelések, menjen lefelé vagy Síelni fájó izmok.

  A Combfájdalom általában felmerül egy nappal edzés után. Ennek okai a következők: Repedések a Z lemezekben, ezek olyan szeparációk, amelyek az egyes összehúzódó egységeket elválasztják a sejtek szintjén. Ezek a repedések jönnek át Duzzanat és gyulladásezt fájdalomnak tekintik. Ha az izmok fájnak, ez segít Meleg izmok és könnyű masszázs, ez serkenti a vérkeringést és a gyógyulási folyamat gyorsabb.

  Általában az izomfájdalom ritkábban fordul elő, ha edzés előtt van ilyen jó bemelegedési szakasz követ. Az ágyéki gerinc herniated korongja A comb elülső fájdalma az egyiket is érinti korong kiütés előfordulnak a gerincvelő területén.

  A fájdalom az egész comb elé terjed, és tovább menhet le is, a bokáig, húzza. Az érzékenységi rendellenességek mellett a következőket okozhat: A négyfejű izom gyengülése jön. Az ágyéki gerinc herniated korongjainak feltétlenül meg kell felelniük orvos diagnosztizálja és kezeli válik. Számos lehetőség létezik itt, a konzervatív terápiától a fájdalomcsillapítóig és a kezeléstől kezdve fizikoterápia magában foglalja, akár különféle is operatív terápiás lehetőségek elég.

  A herniated korongok általában a Ágyéki gerinc azonban a az alábbiakbanahonnan a fájdalom a láb más részeire sugárzik. Ennélfogva a süllyedt korong a kapcsolódó mellső fájdalom tünetekkel rendelkezik meglehetősen ritkán. Ha úgy gondolja, hogy a comb elülsõ fájdalmának oka a sérvû korong, javasoljuk a témánkat: Az ágyéki gerinc herniated korongja Fájdalom a combban és a térdben A comb elülső fájdalmát gyakran térdfájdalom kíséri.

  Ennek egyik oka az, hogy a comb elülső izma, a négyfejű izom, többek között a térdcsatlakozóhoz köti az inak.

  Az izom feszültsége vagy sérülése esetén a fájdalom gyakran a térdvédőn túlmutat. Ezenkívül a combizmokat feszítő mozgások gyakran a térdízület túlterheléséhez vezetnek.

  Ha a fájdalmat idegprobléma okozza, akkor a combon kívül a láb más részeit is érinti. A combideg például nemcsak az egész elülső és belső combot, hanem a térd feletti bőrt is ellátja. Olvassa el a témáról itt: A négyfejű ín törése.

  Fájdalom járás közben Futás közben az első comb izmai erősen megterheltek. A A négyfejű egy Húzza meg a térd izmait és szinte tömörítve van minden lépéssel. Nál nél könnyű terhelés ez nem vezet panaszt, hanem csak arról szól képzetlen futók gyorsan jön túlterhelés. Ha az edzés visszahúzódik, a fájdalom általában önmagában megszűnik. Hasznosak is megfelelő futócipő, a nyugodt futási stílus és a továbbképzés Erdei padló helyett kátrányos utakon.

  További információ a jó futási stílus szintén megtalálható a megfelelő fő cikkek Futni és Futási stílus Stressztől független fájdalom A comb első része is kialakulhat Nyilvánvaló fájdalomamelyek nem a túlhasználat vagy a sérülés miatt fordultak elő. Gyakran vannak Helytelen terhelés ok, mivel egy túlnyomórészt ülő tevékenység, amely a társadalmunkban uralkodik, Az izom rövidítése és rossz testtartást vált ki.

  Az ideg elzáródása az ágyékban Hosszú ideig ülve, szűk nadrágot viselve vagy túlsúlyban van az ágyék térsége fokozott nyomás alatt. Ez ahhoz vezethet, hogy az ott található idegek becsípődnek.

  Ha egy ideget megcsípnek, akkor érzékenységi rendellenességekhez vagy fájdalomhoz vezethet a kijelölt területén, amelyet a páciens általában szúrással vagy égéssel jellemez.

  Ennek oka az, hogy a test minden bőrrégióját egy ideghez rendelik, amely érzékenyen ellátja azt. Ha ez az ideg irritált, irritációhoz és fájdalomhoz vezethet az adott bőrfelületen, bár ebben a pillanatban nincs szerves ok. A comb elülső része elsősorban a Femoral ideg beidegződött, amely a gerincéből való kilépés után a csípő flexoron és az ágyékon át a combig fut. Az átvétel a külső oldalon Femorális oldalsó ideg a bőr beidegződése esetén annak is át kell hatolnia az ágyékban, hogy a lábához juthasson.

  Ha a szúró és égő idegfájdalom inkább központi a belső részen, akkor valószínűbb, hogy a Femoral ideg érintett. A fájdalom, amely nem csak a comb elülső oldalán, hanem a külső oldalán is, nagyobb valószínűséggel a nyaki fájdalomból származik Femorális oldalsó ideg.

  Egy nap a nemzetért 2022 04 02

  Általában a második trimeszter elején kezdődik, amikor a medence szalagjai túlságosan ellazulnak, ami fájdalomhoz és gyulladáshoz vezet. Az SPD tünetei a következők: égető fájdalom, amely a belső combba sugárzik kattogás vagy súrlódás mozgás közben nehézség a sétálás közben, az ágyban való megfordulásnál vagy lépcsőzésnél Terhesség alatt az állapotot jellemzően pihenéssel, a medence és hát stabilitását erősítő gyakorlatokkal, medenceöv használatával és a terület jegelésével kezelik.

  Az állapot jellemzően a baba születése után magától megoldódik, bár ritka esetben a fájdalom még több hónapig fennállhat a szülés után. Női betegségek is okozhatnak ilyen jellegű fájdalmat, főleg menstruáció alatt; úgymint az endometriosis és adenomyosis.

  Egy adott életkorban sokkalta gyakoribb kórállapotok, mint a terhesség alatt fellépő SPD. Izomhúzódás vagy -szakadás: Noha izomhúzódás a test bármely területén jelentkezhet, az ágyéki izomhúzódás belső combfájdalmat okozhat.

  A tisztán érző ideg sérülése vagy a károsodása nem befolyásolja a végtag izomfunkcióit. A tünetei a következőek: - A comb külső területén érzészavarok jöhetnek létre, zsibbadhat és égő fájdalom is kialakulhat. Vannak egyes okok amelyek miatt könnyebben létrejöhet a combfájdalom.

  Akár egy feszes öltözködés is okozhatja, de kialakulhat balesetek után, porckorongsérv esetén, hasi műtét közben is megsérülhet, de a hosszas állás miatt is létrejöhet ez a probléma.

  Rizikófaktorok is vannak mint a túlsúly. A túlsúly növeli az idegekre ható nyomást. Fokozott nyomás alakul ki a terhesség során is. A cukorbetegség is egy rizikó lehet és persze a kor is. A év közöttieket már érintheti. Lehetséges terápia lehet ha az idegre nehezedő nyomást megszünteted, sokkal lazább ruhákat hordasz és érdemes a testsúlyt is csökkenteni ha túlsúllyal küzdesz.

  Terhességet követően felléphet combtő fájdalom, valamint felső comb fájdalom is. Szülés után általában a panaszok megszoktak szűnni. Combtő fájdalom A combtő fájdalom oka több mindentől függhet.

  A törések megváltoztatják a csont alakját, és leggyakrabban akkor fordulnak elő, ha jelentős erő vagy ütés éri a csontot. A sérülést követően tompa, fájdalmas fájdalom jelentkezhet a fizikoterápia és a rehabilitáció során.

  Bruise: Zúzódás vagy zúzódás akkor keletkezik, amikor a test egy területén lévő kis erek sérülnek trauma következtében. Ennek következtében a vér beszivárog a környező szövetekbe, ami a zúzódásokhoz gyakran társított vörös vagy kék-fekete színt okozza. A zúzódások tompa, fájdalmas fájdalmat okozhatnak, amely több napig is eltarthat, amíg a zúzódás elmúlik.

  A zúzódás mindaddig látható marad, amíg a vér fel nem szívódik a környező szövetekben, vagy amíg az immunrendszer ki nem tisztítja. Megismétlődő sérülés: A megfelelő kondicionálás és nyújtás nélkül túlterhelt izmok és csontok megfeszülhetnek és feszültté válhatnak, ami mozgáskor fájdalmat okozhat.

  A stressztörések például olyan kis repedések a csontban, amelyek olyan tevékenységekből adódhatnak, mint az ismétlődő ugrás vagy a hosszútávfutás. Keringési okok A combvénában kialakuló vagy oda eljutó vérrög más néven mélyvénás trombózis DVT a kapcsolódó tünetek mellett tompa, fájdalmas combfájdalmat is okozhat. A vérrögök akkor alakulnak ki, amikor a vérlemezkéknek nevezett vérkomponensek gélszerű masszává sűrűsödnek.

  Ennek a folyamatnak az az elsődleges funkciója, hogy eltömítse a sérült eret például egy vágás után a vérzés megállítása érdekében. Néha azonban az artériákban és vénákban ok nélkül is kialakulnak vérrögök, és nem oldódnak fel megfelelően.

  Ezek veszélyesek lehetnek és súlyos károkat okozhatnak, mivel elvághatják a véráramlást az izom vagy a véna által ellátott testrészben, vagy a test más részeibe, például a tüdőbe juthatnak tüdőembólia vagy PE. Rákkal kapcsolatos okok Általában minden rákos megbetegedés a sejtek osztódásának és kontrollálatlan növekedésének eredménye. Néha genetikai mutáció van a DNS-ben vagy egy bizonyos fehérjében, vagy egy fontos ellenőrzőpont hibája, ami ezt a féktelen növekedést eredményezi.

  Ezek az abnormális sejtek felhalmozódhatnak, és csomót képezhetnek, amely növekedhet és behatolhat az egész testbe. A combban lévő rákos folyamat tompa, fájdalmas fájdalomként jelentkezhet, amely zavarja a mindennapi tevékenységet. Ez a lista nem minősül orvosi tanácsadásnak, és lehet, hogy nem tükrözi pontosan az Ön betegségét. Patellofemorális fájdalom szindróma A patellofemorális fájdalom szindrómát PFPS futó térdnek, ugró térdnek, elülső térdfájdalomnak, chondromalacia patellának és patellofemorális ízületi szindrómának is nevezik.

  A sportolás miatti túlterhelés gyakori ok, különösen akkor, ha a térdízületben helytelen beállítás vagy korábbi térdsérülés van. Ez elhasználja a térdkalács alatti porcot, és fájdalmat okoz edzéskor.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *