Térdízületi készítmények

Által | 2022. szeptember 28., szerda

Navigáció

 • Visszafordítható az ízületi porckopás!
 • Hatékonyak-e a porcvédő készítmények?
 • A térdizületi kopás gyógyszerei, hatásos készítmények, gyógymódok
 • Időpontfoglalás
 • Visszafordítható az ízületi porckopás!

  Ez az ízület feszülését, duzzanatát okozza, ami további kellemetlenséget jelent a napi mozgások során. Duzzanat A porckopás hatására az ízületi tok megvastagodik, valamint ízületi folyadékgyülem keletkezik. Asztmában, időskorban, vagy súlyos betegségek esetén óvatosan adhatóak, mert ronthatják a vesefunkciót, ill. Fontos, hogy a gyógyszerelést és a dózisokat havonta az orvos ellenőrizze, mert a fájdalomintenzitás hosszú távon változhat, jobb-rosszabb periódusok váltják egymást. Mi a fontos a kezelésnél? Az egyik injekció szteroid típusú fájdalomcsillapító szert juttat közvetlenül az ízületeidbe, térdízületi az gyorsabban eljut a gyulladás vagy a fájdalom helyére, készítmények a fájdalomcsillapítót szájon át vennéd be. Hányszor rántottad meg egy rossz lépés, mozdulat során?

  Térdízületi készítmények

  Feltétlenül kezelni kell, de nem mindegy, hogy hogyan! Ez főképp az idős korosztályra jellemző. Innen kalandos út vezetett a Hungaropharmán át a gyógyszertárig. Bakteriális gyulladás Ritkábban, de az is előfordul, hogy valamilyen bakteriális fertőzés okozza a gyulladást. Gyulladás a testünk bármelyik ízületében kialakulhat, a térdben jelentkezve azonban jelentősen korlátozza a beteg mozgását, illetve a nagyobb terhelés miatt a fájdalom is intenzívebb lehet. Kezelésére különös gondot fordítsunk! Az artrózis táplálkozással befolyásolható Bár a modern orvostudomány az okokat nem ismeri, ennek ellenére számos terápiát és drága műtéteket javasol.

  Hatékonyak-e a porcvédő készítmények?

  Ha már tisztában vagy azzal, hogy artrózissal állsz szemben, akkor ennek megfelelően kell kezelned a térdízületedet. A különböző vegyi alapanyagokból előállított fájdalomcsillapítókon és gyulladáscsökkentőkön keresztül, a krémeken át egészen az étrend kiegészítőkig rengeteg készítménnyel fogsz találkozni. A legtöbb esetben pedig olyan termékeket látsz majd ízületekre, amelyek glükozamint, MSM-et metil-szulfonil metán , zöldkagyló port, Omega -3 zsírsavat, kurkumát és kollagént tartalmaznak majd.

  Azonban a hiedelmekkel ellenben ezen hatóanyagok vagy egyáltalán nem hatásosak kopás esetén, vagy nem abban a formában, ahogy azt a készítményben feldolgozták. De ezt már lehet Te is megtapasztaltad.

  A mozgás ugyanis nélkülözhetetlen az ízületek egészségének szempontjából. Ezért, ha némi fájdalommal jár is, akkor is kell mozogni. Járj kiegészítő kezelésekre! Többféle kiegészítő kezelést is alkalmazhatsz. Elmehetsz masszőrhöz, csontkovácshoz. Kipróbálhatod az akupunktúrát, a kinezió tapaszokat, de persze maradhatsz a hagyományosabb lehetőségnél is, például a fizikoterápiánál. Ugyan ezek a kiegészítő kezelések nem állítják meg a kopásodat, viszont javíthatják a mozgásodat és ezzel az életminőségedet jobbá teszik.

  Válassz egy minőségi étrend kiegészítőt! Nagyon fontos, hogy olyat válassz, ami valóban használ is! Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!

  Olvasson még többet a porckopásról, és annak gyógyításáról: artrózis, porckopoás kezelése , a csípőizületi kopás gyógyítása , porckorong kopás - okai, kezelése, könyökizület fájdalom - könyökizületi porckopás kezelése. Hogyan szabadulhatsz meg az ízületi fájdalmaktól? Jó tudni, hogy a köszvény először rendszerint a nagylábujj tőízületén jelentkezik.

  Orvosi vizsgálat szükséges azért, hogy tisztázódjon a betegség oka. Ha a fájdalom nagyon erős, és romló általános állapot jelentkezik, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Az itt felsorolt természetes gyógymódok az ízületi gyulladás kezelésénél kiegészítésképpen, és orvossal történő egyeztetés után használhatók.

  Lehetséges szövődmények: Az ízületek túlzott kopása a sok gyulladás miatt. Külsőleg: Reggel és este árnika- vagy feketenadálytő-kenőccsel történő kenegetés. Gyógyhatású készítmények: A patikussal történő egyeztetés után lehet választani a fekete nadálytővel, fűzfakéreggel készült termékekből. Szükség esetén gyógyszertárban kapható hideg borogatással Coolpack lehet hűteni az ízületet.

  Bár gyógyszerként, illetve bizonyos országokban étrend-kiegészítőként forgalmazzák, a glükózamin valójában a porcokban található természetes vegyület. Élettanilag a porcsejtek kondrociták termelik az ízületek egészségének és megfelelő működésének fenntartása érdekében, azonban ahogy öregszünk, a mennyisége csökken, a porcok pedig elkezdhetnek degenerálódni. A piacon a glükózamin többféle formája is megtalálható, de csak a kristályos glükozamin-szulfát esetében vannak bizonyítékok arra, hogy képes ellensúlyozni a porcdegenerációt.

  Megjegyzendő, hogy klinikai bizonyítékok csak a gyógyszerminőségű kristályos glükózamin-szulfát és a gyógyszerminőségű kondroitin-szulfát vonatkozásában vannak, melyek az oszteoartritisz lassan ható tüneti gyógyszerei csoportjába Symptomatic Slow Acting Drugs for Osteoarthritis, SYSADOA tartoznak.

  A kristályos glükózamin-szulfát kulcsszerepet játszik a porc felépítésében; elősegíti a porcképződést és gátolja a porc lebontásáért felelős molekulák felszabadulását, ezzel csökkentve a gyulladást.

  A térdizületi kopás gyógyszerei, hatásos készítmények, gyógymódok

  Térdízületi készítmények

  Elfogadom az adatkezelési irányelveket. A túlsavasodás elpusztítja a porcot, és a lerakódások gyulladást okoznak Az egészségtelen táplálkozás anyagcseréje során a vérben és a szövetekben mérgező savak keletkeznek. Az egészséges vér azonban enyhén lúgos, és enyhén lúgosnak is kell maradnia, máskülönben meghalunk. Tehát a szervezet mindent elkövet, hogy a keletkezett savakat bázikus ásványi anyagok, pl. Ha azonban a táplálékkal túl kevés ásványi anyag kerül a szervezetbe — ami a mai szokásos tápanyagszegény táplálkozásra többnyire igaz —, akkor a szervezetnek az ásványi anyagot pl.

  Ha a kiválasztó szervek a túlzott savmennyiség miatt túl vannak terhelve, a semlegesített savak úgynevezett salakanyagok már nem tudnak kiválasztódni. Ezek elraktározódnak a szervezetben. Raktárként a kötőszövet, a véredények és szép számmal az ízületek szolgálnak. A salakanyagok zavarják az ízületben az anyagcserét, és a szervezet megpróbálja őket kiválasztani.

  Ezt gyulladások segítségével teszi. Persze a gyógynövényekkel való kezelés sem oldja meg a térdízületi porckopásod kiváltó okát, de legalább biztonsággal alkalmazhatod őket a fájdalmaid enyhítésére! Műtéti kezelésre is sor kerülhet? Sajnos igen, időnként műtétre is sor kerülhet a térdízületi porckopás kezelésekor abban az esetben, ha a fájdalom már olyan fokú, hogy az nem javítható más kezeléssel.

  A műtét során az orvos eltávolítja az elkopott térdporc felszínét és helyette egy fém vagy műanyag műízületet, úgynevezett térdprotézist helyez be. Persze ez még nem old meg mindent, utána rendkívül hosszú a rehabilitáció ideje! Ráadásul a többi porcod ezután is ki lesz téve a kopás veszélyének, hiszen egy térdprotézis még nem szünteti meg a probléma kiváltó okát.

  Ez azért is gondot jelent, mert a műtét után valószínűleg egy darabig a másik térdedet fogod jobban terhelni. Aztán egyszer csak azon kapod magadat, hogy a másik térdedben is kialakult a porckopás! De ne aggódj! A műtét elkerülhető olyan kezelésekkel, amelyek a probléma gyökerét is megoldják!

  Gyógytorna Ahogyan már azt említettem, nem csak a kor, hanem a helytelen testtartás és a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a térdízületi porckopás kialakulásához! Helytelen testtartásban ugyanis a térdre fokozott terhelés jut, ha pedig nem mozogsz eleget, akkor az ízületi folyadék szinoviális folyadék nem tudja megfelelő mennyiségű tápanyaggal ellátni a porcaidat.

  A porcaink válláról pedig le kell vennünk valahogy a terhet, ugyanakkor mozgatnunk is kell őket! Erre pedig semmi sem alkalmasabb az izmaink fejlesztésénél, amelyek felveszik a támasztó szerepet és mozgatásuk fokozza a vérkeringést! Ez természetes fájdalomcsillapításhoz vezet egyúttal. Ehhez szükség van arra, hogy újra megerősítsük az izmokat, illetve ismét felvegyük a helyes testtartást.

  Azt ajánlom Neked, hogy egy szakképzett gyógytornászhoz fordulj, aki tud neked kifejezetten erre a célra mozgásformákat ajánlani, amelyeket utána otthon is tudsz végezni! Akupunktúra és akupresszúra Az előzőtől egy kicsit eltérő gyógymódnak számít az akupunktúrás, illetve akupresszúrás kezelés, amelyek hatékonyságát már számos klinikai kutatás bizonyította a porckopás kezelésében, valamint a fájdalom csillapításában.

  A térdízületi porckopás akupresszúrás kezeléséről egy korábbi cikkemben írtam részletesebben. A felépülés folyamatát azonban csak úgy tudod felgyorsítani, hogyha minőségi porcerősítőt szedsz, mint például az Artroflex Plus. Ezáltal ugyanis lesz miből visszaépítenie a szervezetednek a porcokat! Tehát, ha nem csak a tüneteteket, hanem az okokat is szeretnéd megszüntetni, akkor a térdízületi porckopás leghatékonyabb kezelési módja, ha a gyógytornát ami mellé persze akupunktúrát is választhatsz kiegészíted az egészséges táplálkozás mellett megfelelő porcerősítő szedésével!

  Így a mozgás által fokozott ízületi folyadék A porcokat nem hálózzák be vérerek. Bár gyógyszerként, illetve bizonyos országokban étrend-kiegészítőként forgalmazzák, a glükózamin valójában a porcokban található természetes vegyület. Élettanilag a porcsejtek kondrociták termelik az ízületek egészségének és megfelelő működésének fenntartása érdekében, azonban ahogy öregszünk, a mennyisége csökken, a porcok pedig elkezdhetnek degenerálódni.

  A piacon a glükózamin többféle formája is megtalálható, de csak a kristályos glükozamin-szulfát esetében vannak bizonyítékok arra, hogy képes ellensúlyozni a porcdegenerációt. Megjegyzendő, hogy klinikai bizonyítékok csak a gyógyszerminőségű kristályos glükózamin-szulfát és a gyógyszerminőségű kondroitin-szulfát vonatkozásában vannak, melyek az oszteoartritisz lassan ható tüneti gyógyszerei csoportjába Symptomatic Slow Acting Drugs for Osteoarthritis, SYSADOA tartoznak.

  A kristályos glükózamin-szulfát kulcsszerepet játszik a porc felépítésében; elősegíti a porcképződést és gátolja a porc lebontásáért felelős molekulák felszabadulását, ezzel csökkentve a gyulladást.

  Időpontfoglalás

  A gyulladás mögött többféle ok is állhat. A legnagyobb mértékű terhelést a térdízület kapja. Fotó: Getty Images Sérülés, túlterhelés Aktív életmódot élő embereknél gyakran ez az ok áll a térdfájdalmak mögött.

  Bizonyos sportok például labdarúgás, kézilabda, súlylökés az átlagosnál is nagyobb mértékű terhelésnek teszik ki a térdeket, ami miatt az ízületekben sérülések, gyulladások alakulhatnak ki. Ilyen esetben a kezelés mellett nagyon fontos pihentetni a térdet, és a tünetek enyhülését követően is csak fokozatosan szabad ismét terhelni. Porckopás Az ízületi gyulladás másik nagyon gyakori formája az oszteoartritisz. Ilyenkor az ízületi porc elkopik, a csontvégek pedig megfelelő védelem nélkül mozognak egymáson, ami fájdalmat és gyulladásokat eredményez.

  Genetikai okok, a helytelen életmód és a túlsúly is felgyorsíthatják a porckopás folyamatát, de sokat ronthat az állapotunkon az is, ha nem megfelelő cipőt hordunk. Ez esetben a tünetek enyhítése mellett a kezelés fontos része az életmódváltás is. Autoimmun folyamatok A gyulladás sokszor azért alakul ki, mert maga a szervezet védelmi rendszere, vagyis az immunrendszer támadja meg az ízületeket.

  Ilyen esetben jellemzően mindkét térdben kialakul a fájdalom és a duzzanat. Leggyakoribb formája a reumatoid artritisz , amelytől Magyarországon is nagyjából 50 ezer beteg szenved. Nem tudni pontosan, hogy mitől alakul ki, valószínűleg több tényező egymásra hatása indít el egy olyan folyamatot, amelynek következtében az immunrendszer tévedésből a saját szöveteit támadja meg.

  A betegség lefolyása általában hullámzó, az enyhébb időszakokat követően a gyulladás felerősödésével a panaszok is visszatérnek.

  A probléma kezelése ebben az esetben már összetettebb feladat, az orvos nem-szteroid gyulladáscsökkentőket és szteroidokat is felírhat. Bár a glükózamin egy természetes vegyület, természetes forrásokból sajnos nem juthatunk hozzá, vagyis a glükózamin-szintet nem tudjuk növelni bizonyos ételek fokozott fogyasztásával. Ezért megfelelő bevitel szükséges ahhoz, hogy az ízületi fájdalom csillapítható legyen.

  Beszéljen kezelőorvosával, hogy milyen adagolás lenne megfelelő az Ön számára. A klinikailag hatékony, szokásos adag napi egyszeri mg kapható belsőleges oldathoz való por és tabletta formájában. Az étkezéssel történő bevétel némelyeknél segíthet a gyomorpanaszok megelőzésében. Minden gyógyszer okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek, de ha fejfájást, álmosságot vagy gyomorégést tapasztal, akkor függessze fel az alkalmazást, amíg nem beszél kezelőorvosával.

  A térd ugyanis igen nagy igénybevételnek van kitéve, és a testsúlyból is sok nehezedik rá. A térdízületi porckopásról itt olvashat bővebben.

  Térdízületi porcgyűrű sérülés (S01E06)

  Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma! Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt. Elfogadom az adatkezelési irányelveket. A túlsavasodás elpusztítja a porcot, és a lerakódások gyulladást okoznak Az egészségtelen táplálkozás anyagcseréje során a vérben és a szövetekben mérgező savak keletkeznek. Az egészséges vér azonban enyhén lúgos, és enyhén lúgosnak is kell maradnia, máskülönben meghalunk.

  Tehát a szervezet mindent elkövet, hogy a keletkezett savakat bázikus ásványi anyagok, pl. Ha azonban a táplálékkal túl kevés ásványi anyag kerül a szervezetbe — ami a mai szokásos tápanyagszegény táplálkozásra többnyire igaz —, akkor a szervezetnek az ásványi anyagot pl. Ha a kiválasztó szervek a túlzott savmennyiség miatt túl vannak terhelve, a semlegesített savak úgynevezett salakanyagok már nem tudnak kiválasztódni.

  Ezek elraktározódnak a szervezetben. Raktárként a kötőszövet, a véredények és szép számmal az ízületek szolgálnak. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ne okozzon más problémákat az, amivel a porckopást kezelni szeretnénk! Fájdalomcsillapító gyógyszerek Nálad is vannak otthon fájdalomcsillapító gyógyszerek , amelyeket csak lekapsz a polcról, ha valami fájdalmad van? Általában a fájó térdeinkre is ezeket szokták felírni az orvosok, vagy ajánlani a gyógyszerészek.

  Ugyan valóban csillapítják a fájdalmat, azonban a probléma gyökerét nem oldják meg! Ráadásul rengeteg mellékhatásuk is van, amik miatt nem ajánlom Neked a fájdalomcsillapítók hosszan tartó szedését.

  Rendszeres alkalmazásuk ugyanis kikezdi a bélfaladat és megnöveli a bélben kialakuló vérzések, illetve fekélyek gyulladt, fájdalmas sebek kialakulásának az esélyét. Ezek ráadásul további súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek! Injekciós kezelések A térdízületünk porckopására alkalmazott injekciós kezeléseknek két típusa van. Az egyik injekció szteroid típusú fájdalomcsillapító szert juttat közvetlenül az ízületeidbe, így az gyorsabban eljut a gyulladás vagy a fájdalom helyére, mintha a fájdalomcsillapítót szájon át vennéd be.

  Ugyanakkor a tartós használatát ennek sem javaslom, ugyanis a legújabb kutatások fényt derítettek arra, hogy az injekciós szteroidos kezelések pont, hogy fokozhatják a porckopás kialakulását! A másik injekciós kezelés a hialuronsav befecskendezése az ízületekbe. Még jó megoldás is lehetne bár a probléma gyökerét megint csak nem szünteti meg! Természetes fájdalomcsillapítás A fájdalom- és gyulladáscsökkentésnek szerencsére van sokkal természetesebb módja is, ami nem okoz a gyógyszerekhez hasonló mellékhatásokat!

  Manapság már sajnos kevésbé elterjedtek, pedig régen előszeretettel használták a különféle gyógynövényeket fájdalmak esetén. Ilyen gyógynövény például a csalán, a gyermekláncfű, a mezei zsúrló, a kamillavirág vagy a cickafark, amelyeket tea formájában tudsz fogyasztani. A gyógynövények külsőleges használatáról pedig egy korábbi cikkemben olvashatsz!

  Persze a gyógynövényekkel való kezelés sem oldja meg a térdízületi porckopásod kiváltó okát, de legalább biztonsággal alkalmazhatod őket a fájdalmaid enyhítésére! Műtéti kezelésre is sor kerülhet? Sajnos igen, időnként műtétre is sor kerülhet a térdízületi porckopás kezelésekor abban az esetben, ha a fájdalom már olyan fokú, hogy az nem javítható más kezeléssel.

  A műtét során az orvos eltávolítja az elkopott térdporc felszínét és helyette egy fém vagy műanyag műízületet, úgynevezett térdprotézist helyez be. Persze ez még nem old meg mindent, utána rendkívül hosszú a rehabilitáció ideje! Ráadásul a többi porcod ezután is ki lesz téve a kopás veszélyének, hiszen egy térdprotézis még nem szünteti meg a probléma kiváltó okát.

  Ez azért is gondot jelent, mert a műtét után valószínűleg egy darabig a másik térdedet fogod jobban terhelni. Azt találták, hogy a farmakológiai tisztaságú glükózamin-szulfáttal pCGS végzett vizsgálatokban a fájdalomra gyakorolt hatás ugyan csupán mérsékelt, azonban ez így is meghaladja a paracetamolét, és azonos nagyságrendű a rövid távon, orálisan szedett NSAID készítményekével. Hosszú távon alkalmazva pedig sikeresen lassítja az ízületi rés beszűkülését.

  Az ettől eltérő minőségű glükózamin készítményekről ugyanez már nem mondható el. A pCGS glükózamin-szulfát és nátrium-klorid elegye. Farmakokinetikai vizsgálatok kimutatták, hogy napi egyszeri mg-os dózis átlagosan 9 µM-os stabil plazmakoncentrációt képes létrehozni.

  Ezzel szemben a gyakran alkalmazott glükózamin-hidroklorid csupán 2,7 µM csúcskoncentrációt eredményez. Ez azért lényeges, mert humán kondrocita sejtvonalon végzett kutatások azt mutatták, hogy a glükózamin 10 µM-os koncentrációban fejti ki maximális gátló hatását a proinflammatorikus IL-1β gyulladásos markerekre és a mátrix degradációs fehérjék expressziójára.

  Mivel a porckopás rendkívül gyakori betegség Magyarországon, nem meglepő, hogy a hazai étrend-kiegészítő piac egyik legnagyobb szeletét hasítják ki maguknak a különböző porcvédő készítmények.

  Miután ezeknek a termékeknek forgalomba hozatalához — a gyógyszerekkel ellentétben — nincs szükség előzetes hatósági engedélyeztetésre és klinikai vizsgálatokra, nagyon sok kétes minőségű termékkel lehet találkozni.

  Nekünk, gyógyszertári dolgozóknak a feladatunk, hogy az érintett betegeket naprakész információkkal lássuk el. Fontos, hogy csak igazoltan hatékony, gyógyszerminőségű készítményt ajánljunk. A glükózamin-szulfát hatásos napi adagja mg, a kondroitin-szulfáté mg.

  Célszerű a napi dózist egy adagban, mindig a nap azonos szakában bevenni. A készítmények kúraszerű alkalmazása javasolt, de mivel mellékhatásaik elenyészőek, tartós szedésük sem okoz problémát.

  Emiatt mindenképpen előbb választandó szerek krónikus fájdalommal járó tünetek kezelésére, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentők.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *